Demo: Neighbours Nightmare

Joost Melis (Pink_Floyd)
Vorige week stelden we je voor aan drie demo's die enkele muzikale FOKkers hebben geproduceerd. De singer-songwriter pop van Everest under Clouds kwam voorbij, de electro-dance van ds-10 Dominator stuiterde je speakers door en de indierockband Noblesse presenteerde hun kunsten aan het FOK!-publiek. Deze week is het tijd om de versterkers op tien te zetten, het distortionpedaaltje in te trappen en te vlammen. Zo zijn deze Demo(n)day Neighbours Nightmare en Schizoid Lloyd aan de beurt.


Neighbours Nightmare is een jonge band uit Lelystad, bestaande uit de broers Nicky (zang) en Maik Ijpelaar (gitaar), Pim Laan (bas), Jasper de Valk (drums) en sinds enkele maanden weer Jonathan Lehmann (gitaar). De naam stamt af van een te luidruchtige jamsessie waarbij uiteindelijk de politie voor op de stoep stond. De groep meende wel te weten wie de politie gebeld had destijds. Sindsdien was Neighbours Nightmare geboren en zette de groep zijn herriemakerij door.


Volgens hun eigen site is begin september hun album 'So Called Paradise' uitgekomen, maar wij kregen nog een aantal tracks door van een live-opname in de Utrechtse Starsound Studio's. Een zestal tracks waar het stickertje metal/punk wel opgeplakt kan worden. De bandleden wijzen voorbeelden aan die variëren van Avenged Sevenfold, Trivium en Bullet For My Valentine, tot Iron Maiden en Crossfade. Het is dan ook niet gek dat je enkele invloeden wel terughoort in de composities en uitvoering. De afwisselende cleane en gruntzangstoten van zanger Nicky hebben wel iets weg van Avenged Sevenfold. Ook de ondersteunende riffs en met distortion dichtgestukte gitaarmuren tonen overlap. De track 'Corruption' is hier een voorbeeld van, snerende gitaarklanken, een logge riff in combi met diepe baslijnen en beukende percussie. 'Agresssion and Pain' staat in een soortgelijk hokje al klinkt het een stuk eenvoudiger, een kort psychedelisch introotje slaat over in recht-toe-recht-aan metal. In vergelijking laat 'Rejection' dan een gelaagder en spannender geluid horen. Wederom een zweverig intro dat omslaat naar full-on metal waarin de melodie niet verdrinkt in chaos, maar de track juist een catchy bite geeft. Gitaarsolo's die de moeite waard zijn versieren de compositie, al raakt hij op deze live-uitvoering net wel eens een valse randje. Dat zal op een toekomstig album en met wat productie eventueel beter klinken. Desalniettemin is het een enerverend nummer waar wel single-potentie in schuilt.

Stilzitten gaat ook niet echt lukken bij 'Pay and Pray' waarin NN meer punkinvloeden verstopt, maar het geen genoegen neemt met een standaardopmaak. De break, grunts en de apotheose zijn goed opgebouwd en houden het geheel vers. Dat NN niet alleen maar bakken herrie produceert laten ze horen in 'Sealed Away'. Een akoestisch gitaar begeleidt de vocalen en resulteert in een grote tegenstelling met de rest. Een aardig deuntje en intermezzo maar Neighbours Nightmare doet het toch beter wanneer het het behang van de muren af probeert te vlammen. Met een wat dikkere productie zit er zeker toekomst in deze band. De huidige songs zijn in elk geval een goed begin.



Website Neighbours Nightmare: http://www.neighbours-nightmare.com
Hyves (inclusief promos): http://nnmusic.hyves.nl/


Waardering:

Kijk voor meer muziek in CD's.