CD: the Disciplines - Smoking Kills

René (MrManiak)
Soms denk je wel eens; ‘wat is dit voor klereherrie?’, terwijl je teleurgesteld met de afstandbediening in je hand langs Popstars zit te zappen. Mensen die zichzelf voor schut zetten op nationale televisie, door een liedje te zingen waardoor zelfs een dove uit de zaal rent. Het lijkt tegenwoordig op zowel televisie als in de schappen een valse bende te zijn, maar schijn kan bedriegen… Tenminste, dat zeggen The Disciplines in hun persbericht:

”With only so much talent spread oh-so-thin, of course, the ranks are now replenished with the talentless—a bunch of people who can’t sing captivate the attention of a national audience by singing badly, after which the - are scolded for not being able to sing. Entertainment? It sounds like a penal colony. There are alternatives. Saviors, even. Four of them, the Four Norsemen of the Apocalypse, come to liberate the living and the brain-dead.”

Is het album Smoking Kills de verlossing waar we op zitten te wachten?



The Disciplines bestaat uit drie heren uit Noorwegen en een enkele Amerikaan. De Noren hebben zowel in binnen- als buitenland een naam gemaakt met de groep Briskeby en Amerikaan Ken Stringfellow zou je kunnen kennen van de formatie the Posies. En er moet worden toegegeven; het klinkt zeer fijn. Zelfs zo fijn, dat The Disciplines zelfs met Snow Patrol en R.E.M. op tournee zijn gegaan. Genoeg achtergrondverhaal, laten we naar het album gaan kijken.

Alle elf de nummers bij elkaar hebben een afspeelduur van ‘maar’ 31 minuten. Niet daverend veel, maar het kan (hoe cliché het ook klinkt) altijd slechter. Gelukkig maakt de leuke inhoud het toch aardig goed. Openingsnummer ‘Yours For The Taking’ heeft een prettige mix van Indie en Punk, wat fijn in het gehoor klinkt. De akkoorden zijn makkelijk, lekkere effecten over de gitaren en de zang van Stringfellow klinkt ook punkachtig ruw, wat fijn bij het nummer past. Nog een voorbeeld van een goed nummer, is 'Hurricane'. Een poprocknummer met een lekker catchy refrein, toffe riffjes en een fijne zangpartij maken dit nummer helemaal compleet.
Natuurlijk kan ook het bekendste nummer van de band niet ontbreken. 'Oslo' heeft op de dag van de release in 2008 in Noorwegen ruim 18 weken bovenin de Noorse hitlijst gestaan. Het tamelijk rustige nummer, wat met drie minuut dertig tevens het langste nummer op het album is, vertelt de gevoelens van de band van de grote hoofdstad. Goede tijden, slechte tijden, maar ook vooral leuke tijden.



The Disciplines is zeker een verrassing om naar te luisteren. Een goede dosis rock, punk en pop, wat fijn is om naar te luisteren. Met andere woorden; schakel SBS6 uit en ga naar de winkel om kwaliteit te luisteren.

Tracklist:
1) Yours For The Taking
2) Wrong Lane
3) Get It Right
4) Best Mistake
5) There’s A Law
6) Olso
7) Hurricane
8) I Got Tired
9) Like So Many Times Before
10) No Vacancy
11) Cause Or FX


Label: V2 Releasedatum: 29 september 2009
Waardering:


De officiële website van the Disciplines
Muziekforum FOK!