WipEout HD Fury

Misan
Bijna een jaar nadat WipEout HD verscheen op het PlayStation Network voor de PlayStation 3 is de eerste uitbreiding voor WipEout HD verschenen, genaamd WipEout HD Fury. In deze review behandel ik WipEout HD zelf niet, ik behandel alleen de vernieuwingen in de game. Mocht je niet bekend zijn met WipEout HD dan kun je het beste eerst de review van WipEout HD lezen alvorens deze review door te spitten. WipEout HD Fury geeft je een nieuwe campaignmodus met tachtig events, acht nieuwe tracks, drie nieuwe soorten events en dertien nieuwe Anti-Gravity pods.


Er zijn geen wereldschokkende veranderingen in WipEout HD Fury in vergelijking met WipEout HD. Er zijn geen raceteams bijgekomen, maar elk raceteam heeft nu maximaal zeven pods tot zijn beschikking. Nieuwe tracks zijn er zogezegd wel, dit zijn tracks die al eerder verschenen in WipEout Pulse en WipEout Pure voor de PlayStation Portable: The Amphiseum, Talon’s Junction, Tech De Ra en Modesto Heights. Daarnaast tachtig nieuwe events in de Fury campaignmodus, in vergelijking met de 83 events die WipEout HD al bezat. Het grote verschil met de Fury-events is dat er enkele nieuwe racetypes bij zitten: Eliminator, Detonator en Zone Battle.

Zone Battle en Detonator zijn beide in de epileptisch gevoelige omgeving zoals de Zone Race. De Zone Battle is een soort Zone Race, alleen dan verzamel je met de boostpads op de grond naast de gebruikelijke acceleratie een soort boostpunten. Deze boostpunten kun je verzamelen om uiteindelijk te gebruiken. Na gebruik ben je enkele zones verder dan je al was. De bedoeling is om het boosten goed uit te kienen zodat je verder boost dan je tegenstanders. Hoe langer je wacht met het gebruiken van je boostpunten, hoe meer zones je verder komt. Gevaar is wel dat als iemand de boost gebruikt, deze een zogenaamd absorptiepunt achter laat dat, als je er tegenaan vliegt, je boostpunten wegneemt. Doel van dit racetype is om als eerste een bepaalde zone te behalen.



De Detonator is een type dat WipEout nog niet eerder gezien heeft. Je krijgt een nieuwe pod tot je beschikking (zoeentje met van die hippe randen en zulks), waarmee je in een Zone-omgeving moet racen. Het idee is om zo ver en zo lang mogelijk door te racen en de obstakels uit de weg te ruimen. Het circuit ligt bezaaid met mijnen en bommen die je moet ontwijken of stuk moet schieten. Op het circuit liggen pads waarmee je zelf een allesvernietigende golf kunt verzamelen. Hoe langer je spaart, hoe verder de golf komt die alles voor je aan gort helpt. Door het stukschieten van de mijnen en bommen verdien je punten, als je een bepaald aantal punten behaald hebt dan verdien je goud, zilver of brons.


Tot slot de Eliminator-modus. Deze vond ik persoonlijk het leukst om te spelen. Deze modus gaat niet om het racen, maar om zo veel mogelijk schade toebrengen aan je tegenstanders. Je krijgt dezelfde wapens tot je beschikking als tijdens ‘normale’ races, alleen dan blijven de wapen-pads opgelicht als iemand eroverheen vliegt. Leuke dimensie is dat je als je op de linker shoulderbutton drukt in tegengestelde richting vliegt om je tegenstanders frontaal te kunnen raken met je wapens. Voor alle schade die je toebrengt aan je tegenstanders krijg je punten en als je iemand uitschakelt krijg je extra punten. Als een pod uitgeschakeld is dan vliegt deze enkele secondes weer verder en de race is over als iemand een bepaald aantal punten gehaald heeft.

Conclusie:
WipEout HD Fury is een prima add on voor WipEout HD. Ondanks dat deze add on bijna net zo veel kost als WipEout HD zelf, geeft het een goede nieuwe impuls aan de game. Voornamelijk de Furycampaign die nagenoeg even veel events bevat als WipEout HD zorgt voor uren extra speelplezier. Als je WipEout HD vorig jaar hebt gekocht dan is het nu de tijd om WipEout HD Fury aan te schaffen als je meer WipEout wilt.