Guitar Hero: Greatest Hits

Niels (Rossdale)

Dat de Guitar Hero-reeks een sterke band heeft met de muziekindustrie is iedereen wel duidelijk. Aangezien de ritmegames ineens als paddestoelen uit de grond schieten is het voor de meeste gamers onmogelijk om alle games te kopen en in hun bezit te hebben. Hoogstwaarschijnlijk geïnspireerd door de muziekwereld is hier een oplossing voor bedacht. Net zoals bijvoorbeeld echte fans van Michael Jackson alle CD\'s in de kast willen hebben staan, terwijl de mensen die de muziek wel tof vinden het liever met een \"Best of\" cd\'tje doen. RedOctane komt daarom ook met de game Guitar Hero: Greatest Hits, welke een combinatie van nummers uit alle voorgaande delen bevat. Van Guitar Hero 1 tot Guitar Hero: Metallica en van GH: World Tour tot GH Encore: Rocks the 80\'s.

De nummers uit de eerste delen van de serie, waarbij er alleen nog op de gitaar werd gefocust, zijn volledig aangepast naar de huidige standaarden. Had je tijdens het spelen van Guitar Hero 2 bijvoorbeeld sterk de neiging om Heart Shape Box van Nirvana niet alleen te gitaren, maar ook te drummen? Dan is dat nu mogelijk!
Waar de eerste delen het nog moesten hebben van slechts vier moeilijkheidsgraden (easy, medium, hard of expert) is Greatest Hits doorgegaan in de trend die de serie met Metallica zette. Zo kan er ook gespeeld worden op de beginner-moeilijkheid en bevat de game de Expert+ modus waarbij je jezelf compleet lam moet trappen op het kick-pedal met de dubbele bassdrum.

Dat het aantal moeilijkheidsgraden veranderd zijn, merk je ook duidelijk aan de game in vergelijking met nummers uit de eerste Guitar Hero-games. Zo is goed te merken dat wanneer je een nummer speelt dat uit Guitar Hero 1, 2 of 3 afkomstig is op bijvoorbeeld de medium-moeilijkheid, dat deze wat moeilijker is dan wanneer je deze op medium speelt in de originele games. Er is duidelijk met het aantal noten gefoefeld om een goede overgang van beginner tot expert+ te krijgen voor de mensen voor wie dit genre nieuw is.

Een standaard bij deze serie is dat je in de carrière-modus telkens een stad vrijspeelt waarin je in een optreden een nummer of vijf à zes kunt spelen waarna je een volgende stad vrijspeelt. In deze game is dat helemaal omgegooid. Je krijgt nog steeds wel een aantal nummers om mee te beginnen, maar de volgende set met nummers speel je vrij door een bepaalt aantal sterren te halen met je reeds vrijgespeelde nummers. Deze sterren haal je door een nummer erg goed te spelen, waarbij je maximaal vijf sterren per song kunt halen. Ook maakt het niet uit of je drie songs op hard speelt en dan nog twee op easy, het totaal aantal sterren bepaald of je een volgende set nummers vrijspeelt of niet. Waar in andere delen de moeilijkheidsgraden waren opgesplitst is dat hier dus absoluut niet zo. Alle nummers die je vrijspeelt, zijn direct op elke moeilijkheidsgraad te spelen.

Naast de carrière-modus bevat de game alle andere opties die we uit voorgaande delen gewend zijn. Zo heb je de quickplay waarbij direct alle nummers speelbaar zijn, de head-to-head mode waarbij je direct tegen iemand anders je skills kunt meten, toegang tot de muziekstudio waarbij je jouw eigen nummers kunt mixen zoals deze in World Tour te vinden was, een tutorial voor de nieuwelingen en natuurlijk de online-mode waarbij je alleen of met vrienden over Xbox Live een band kunt vormen om samen te rocken. Dit werkt allemaal goed en als je deze modes al kent dan wijst alles zich vanzelf.