Hardware: Nyko Wand

koei

Misschien komt het door de nieuwe Harry Potter-film waardoor Harry weer helemaal hip is, maar bij de Wand-controller dacht ik meteen aan een controller in de vorm van een toverstaf om Harry Potter mee te kunnen spelen. Nou kun je de Nyko Wand inderdaad gebruiken om Harry Potter en de Halfbloed prins op de Wii te spelen, maar je kan er ook een willekeurig ander spel mee spelen want de Nyko Wand is eigenlijk gewoon een kloon van de Wii-controller. De Wand-controller is niet zomaar een kloon, maar een kloon die claimt beter te zijn dan het origineel én tot beste hardware van de CES 2009 werd gekozen.

Natuurlijk is het eerste wat je doet bij een nieuwe controller deze vergelijken met het origineel. De Wand van Nyko heeft knoppen met afgeronde hoeken. Waar Nintendo voor alle knoppen een ronde vorm heeft gekozen, is de Wand een stuk vierkanter. Daarnaast hebben de knoppen meer kleur gekregen. De A-knop heeft een mooi rood kleurtje gekregen, terwijl de 1 en 2-knoppen blauw en ook iets groter zijn geworden. De grootste veranderingen bevinden zich echter aan de bovenkant van de controller. Allereerst zit de power-knop gespiegeld, maar opvallender is de nieuwe vorm van het stuurkruis. Hoewel de vorm het wel makkelijker maakt om het kruis met één vinger te besturen, kost het goed gebruiken van het kruis iets meer moeite omdat je duidelijker een richting op moet drukken. Het stuurkruis van de originele Wiimote heeft dus de voorkeur, maar de Wand is zeker geen slechte tweede.

Naast het uiterlijk klinkt de Nyko Wand ook beter. Niet alleen maakt de controller meer geluid (meer als in harder én als in vaker) maar het klinkt ook helderder. Je hebt geen last van ruis of andere storingen. Ook bij het besturen met de Nyko Wand zul je weinig problemen ondervinden. Krijg je soms bijna een epileptische aanval van je knipperende handje vanwege een haperende verbinding, met de Wand is dat me nog niet overkomen. Het lijkt er dus op alsof Nyko gelijk heeft met hun bewering beter te zijn dan het origineel.


Iets waar dit zeker voor geldt is de Trans-Port technologie. Deze technologie maakt het mogelijk om externe accessoires aan te sluiten op de Wand die knoppen door kunnen geven. Bij een schietgame hoef je dus niet meer de standaard knoppen te gebruiken, maar kun je een echte trekker gebruiken als A-knop, in plaats van met een omweg de A-knop zelf alsnog in te drukken. Het klinkt als een erg handige toepassing, alleen zijn er momenteel nog geen accessoires die er gebruik van maken en is het voorlopig nog een overbodige feature.