Rocket Riot

Niels (Rossdale)
Rocket Riot is een game van de Nederlandse ontwikkelaar Codeglue en speciaal ontwikkeld voor Xbox Live Arcade. Zouden we dit jaar naast twee grote games van Nederlandse makelij, Overlord 2 en Killzone 2, misschien nog een klein toppertje krijgen met een vleugje Hollandse glorie?

In Rocket Riot moet je op jacht naar de gemene Blockbeard. Jawel, een variant op de legendarische piratenschurk Blackbeard. Blockbeard is ontsnapt uit de gevangenis en het is jouw taak om 80 levels door te worstelen om hem uiteindelijk te pakken te krijgen. Na zijn ontsnapping zorgt deze deugniet ervoor dat iedereen zijn benen verliest, natuurlijk niet zo handig wanneer je iemand op moet gaan jagen. Gelukkig komt een slimme professor met het idee om een soort jetpack onder iedereen zijn of haar kont te binden zodat bewegen weer mogelijk wordt. Met de jetpack afgetankt en klaar om te gaan en je geliefde rakettenwerper op zak ga je op avontuur.

De game is een 2D-shooter waarbij je de complete omgeving kunt vernietigen met je aanvallen. Met je rakettenwerper kun je alles kapot schieten waardoor alles in \"pixels\" uit elkaar valt. De levels zien er simpel uit en doen echt denken aan spelletjes van weleer. Dit is ook precies de feeling die de makers mee wilden geven, wat te merken is aan de vormgeving, de gameplay en natuurlijk de graphics. Alles ziet er zeer retro uit, maar de graphics zijn wel zeer goed. Het laadscherm is bijvoorbeeld een cassettebandje bestaand uit zo\'n 100 pixels met een gekraak dat, als je veel fantasie hebt, enigszins kan doen denken aan een inbellende modem. Het geluid van de game klinkt als een zeer moderne midi-melodie die tot treurens toe in je hoofd blijft hangen. Ik garandeer dat na twee uur deze game gespeeld te hebben je jezelf zult betrappen om soms ineens \"Rocket riot, rocket riot, tuduuuuuudu\" te neurieën.

De game kent zowel een singleplayer- als multiplayermodus, welke beiden veel plezier en uitdaging geven. In de singleplayer zul je zoals reeds gezegd 80 levels moeten doorworstelen. Deze levels variëren van het vermoorden van een x aantal vijanden, tot het vinden van items of vijanden die verborgen zitten in het level die je op kunt sporen door alles te vernietigen, tot het ophalen van een rugbybal en deze een x aantal keer door een doel heen te vliegen en natuurlijk niet vergeten de eindbazen.
In multiplayer komt de game pas echt tot zijn recht. Samen met een vriend(in) op de bank in co-op knallen of juist via Xbox Live allerlei challenges aangaan, zoals bijvoorbeeld het proberen te pakken van een item en deze in totaal een bepaalde tijd vast te houden, terwijl al je tegenspelers jou aan het opjagen zijn om zelf dat item te kunnen bemachtigen.

De controls van de game zijn zeer simpel. Met de linker stick kun je jouw jetpack besturen en jezelf door de levels heen bewegen, met de rechter stick bedien je jouw wapen. Met de stick kun je de richting bepalen en de kracht waarmee je schiet. Je schiet echter pas een raket af wanneer je de stick loslaat. Dus je zult zeer intens gebruik van je stick gaan maken.
Wanneer je de levels aan het kapot schieten bent heb je kans dat je een upgrade vindt in de vorm van een kubusje waar een kracht inzit. Deze variëren van drie raketten tegelijk afschieten, tot mega grote raketten die extreem veel damage doen, tot een soort van schoentjes die om je character heen bewegen waarmee je vijanden dood kunt schoppen. Je hebt ook upgrades die het spel negatief beïnvloeden, zoals je rakettenwerper die een instant druiper krijgt waardoor je raketten alleen maar recht naar beneden vallen, tot een soort dizzy-modus waarbij het bewegen zwaar wordt bemoeilijkt. Zo zijn er nog een hoop andere toffe, grappige of ronduit irritante upgrades te vinden.