Mozart: De samenzweerders van Praag

Astrid (lizardtattoo)
In Praag was het leven in 1788 best zwaar. De Pruisen en Oostenrijk-Hongarije streden om de macht om Bohemen. De legers van de keizer, Josef de Tweede, zijn ten strijde getrokken tegen de Ottomanen en er is al een tijdje niets van hen vernomen. Er gaan geruchten dat ze zijn verslagen en het volk is ongerust. Ondertussen probeert de componist Mozart zijn kostje bij elkaar te scharrelen door zijn muziekstukken op te voeren in de lokale concertzaal, maar de concertmeester weigert uit te betalen. Dan krijgt hij ook nog eens het dringende verzoek om zich te melden bij de keizer en wordt hij gevraagd om een bijeenkomst van de vrijmetselaars-loge van Praag bij te wonen (Mozart is namelijk lid van de vrijmetselaars in Wenen). Voor hij op pad kan moet hij echter eerst de achterstallige huur aan de herbergier betalen.

Problemen alom dus voor ons wonderkind. Helaas kent het spel ook volop problemen. In de preview stipte ik ze al kort aan. Inmiddels ligt de uiteindelijke vertaalde versie in de winkels voor iets minder dan dertig euro. Het volledige spel is voorzien van Nederlandstalige ondertiteling en ook puzzels waarin teksten voorkomen zijn nu in het Nederlands. Alle ingesproken stemmen zijn intact gelaten zodat we gelukkig niet opgescheept zitten met de oubollige kinderfilmstemmen waarmee sommige games verprutst worden. De vertaling is best aardig. Hier en daar een woord dat wat oubollig overkomt en geheel spelfoutvrij is het ook niet, maar vooruit.

Erger is dat alles waar ik in de preview commentaar op had nog steeds in ongewijzigde vorm in het spel aanwezig is. De developer had niet genoeg inspiratie om meer dan een handvol verschillende puzzels te bedenken en die worden dan ook tot in den treure herhaald. Goed, bij een spel over Mozart verwacht je puzzels die iets met muziek te maken hebben, maar dat betekent niet dat je er met tig keer een \'verwissel de muzieknoten tot het stuk klopt\'-puzzel en tig keer een dirigeer-minispel vanaf komt. Er zijn nog wel een paar mechanische puzzels en een enkele keer mag je met voorwerpen uit je inventaris aan de slag. Je kan deze bijvoorbeeld combineren of uit elkaar halen om de onderdelen voor iets anders te gebruiken. Op een bepaald moment moet je zien te winnen bij een kaartspelletje om verder te kunnen. Dit zorgt voor een heel klein beetje afwisseling.

Het overgrote deel van de puzzels bestaat echter uit een herhaling van zetten. De dirigeer-minigame is daarnaast gewoon niet leuk en met een scroll wheel zelfs onmogelijk te spelen. Gelukkig mag je hierbij wel een paar fouten maken, hoe goed je het doet is alleen van invloed op de moeilijkheidsgraad een woordpuzzel die zelfs met heel veel fouten in de dirigeer-minigame nog supersimpel is. Alleen in de allerlaatste minuten van het spel moet je de dirigeer-minigame ineens foutloos spelen omdat je anders in een oneindige lus komt en alleen door te winnen of met Alt-Tab het spel nog kan verlaten.

Een ander groot probleem is dat er een hoop bugs in het spel zitten. Deze variëren van onschuldige bugjes zoals het herhalen van een zin en continuïteitsslordigheidjes als je een gesprek in een andere volgorde voert dan de makers voor ogen hadden tot zeer vervelende bugs die ervoor zorgen dat je in een kamer die uit meerdere gezichtspunten bestaat niet naar de andere kant kan lopen.

Over de soundtrack kan ik kort zijn: die bestaat uit muziekstukken van Mozart. In diverse ruimtes in het spel staat bovendien een muziekinstrument opgesteld waar je op kan klikken om Mozart een van zijn werken te laten spelen. Dat dit soms stukken zijn die helemaal niet op het betreffende instrument te spelen zijn laten we maar even buiten beschouwing. De stemacteurs doen hun best maar klinken niet altijd alsof ze het hele script van te voren gelezen hebben.