Toki Tori

Morthill
De geschiedenis van Toki Tori gaat al heel wat jaartjes terug naar het tijdperk van de GameBoy Color en eigenlijk zelfs de MSX. Iets meer dan een jaar geleden kreeg de game een nieuw deel op de Nintendo Wii en nu is deze versie geport naar de iPhone. Misan probeerde een previewversie van de game een aantal maandjes geleden uit en was toen erg enthousiast, nu de game uit is gaan we dan ook kijken of Two Tribes de verwachtingen kan waarmaken.


Voor wie nog niet bekend is met Toki Tori een korte uitleg. Je speel in deze game een schattig kuiken en je moet je broertjes en zusjes die nog in hun eieren zitten zien te helpen. De eieren die je moet zoeken zitten verstopt in tachtig levels en natuurlijk is geen enkele omgeving hetzelfde, dus moet onze held zijn route goed uitkiezen. Dat is dan ook het hele concept van deze puzzelgame, met de items die je gegeven worden de route uitstippelen die Toki Tori moet volgen om alle eieren te kunnen verzamelen. Er is elke keer maar één route, dus dat belooft een hoop puzzelplezier.

Het spelen van Toki Tori is eigenlijk vrij eenvoudig. Je begint met slechts de mogelijkheid om rond te lopen, maar al snel kun je bruggen bouwen, vijanden bevriezen en teleporteren. Dit alles natuurlijk op de manier die nuttig is om verder te komen in het level. De game begint vrij simpel om te zorgen dat je er wat in kan komen. Je hoeft nog niet echt na te denken en je vliegt door de levels heen. Naarmate je verder komt zul je de levels vrijwel standaard gaan beginnen door uit te zoomen om zodoende goed na te kunnen denken over de te nemen route. Simpelweg on the fly spelen zorgt er dan alleen nog maar voor dat je vast komt te zetten en zelfs met het uitstippelen zul je fouten maken en dus opnieuw naar de tekentafel moeten.


Het besturen van het kuiken is vrij eenvoudig. Je drukt op een plek op het scherm en hij loopt er naartoe als dat mogelijk is. De uitdaging van de game zit hem dan ook niet in de besturing, maar het doorhebben hoe je het beste je items kunt combineren. Teleporteren kan maar tot bepaalde afstanden en is dus geen troefkaart. Het bevriezen van vijanden is leuk, maar als je het niet op de goede plek doet kom je alsnog vast te zitten en moet je opnieuw beginnen. Omdat er altijd maar één oplossing is, is het goed nadenken en blijven opletten. Je kunt gelukkig altijd opnieuw beginnen en mocht je er echt niet meer uitkomen kun je het level ook overslaan. Schrik niet, het is niet alsof de game plots een makkie is door ieder level maar over te slaan. Je hebt deze luxe maar één keer en om die terug te verdienen moet je het level dat je hebt overgeslagen alsnog uitspelen.


De levels van Toki Tori zijn over het algemeen vrij kort. In een paar minuten kun je er doorheen vliegen. Lekker voor onderweg dus. Probleem is dan weer dat je soms wel wat langer aan het nadenken bent dan een paar minuten, maar dat moet de echte puzzelfreak niet tegenhouden. Het is ook goed om te zien dat Toki Tori op de iPhone grafisch echt niet onderdoet voor zijn broertje op de Wii. Het ziet er allemaal hartstikke vrolijk en kleurrijk uit en Toki Tori is schattig in het kwadraat. De achtergrondgeluidjes passen perfect in de stijl van de game en zijn dan ook alleen maar een toevoeging. Het enige echte nadeel dat ik kan bedenken aan de game is dat het weer Toki Tori is en dat Two Tribes misschien eens met wat anders moet komen, maar wat maakt dat uit als je ziet wat een fantatische game dit geworden is.