Yu-Gi-Oh! 5D\'s Stardust Accelerator: World Championship 2009

Kevin (KoosyNL)
Ik denk dat de naam van de game in de boeken zal gaan als één van de langste game-namen ooit. Zo lang zelfs dat onze database niet op zulke lange namen gebouwd is. Is 5D’s Yu-Gi-Oh! Stardust Accelerator World Championship 2009 deze lange naam waardig of probeert het er iets mee te compenseren?

Yu-Gi-Oh! 5D\'s Stardust Accelerator: World Championship 2009 (en dit is de laatste keer dat ik die naam typ) is de zoveelste game gebaseerd op de Japanse anime serie Yu-Gi-Oh! In de serie strijden karakters tegen elkaar in een ingewikkeld en uitgebreid kaartspel. Bedoeling is om je tegenstander te verslaan met verschillende monster-, spell- en trap-kaarten. Het spel is heel erg uitgebreid met duizenden verschillende kaarten en bijna ontelbare combinaties en mogelijkheden. Aan het begin van de game wordt verondersteld dat je eigenlijk alle ins and outs van dit kaartspel al onder de knie hebt, want dit is totaal geen spel voor de leek. Vanaf het begin wordt je in het diepe gegooid, wat voor de hardcore speler geen probleem zal zijn, maar er tot leidt dat de game onmogelijk is te spelen voor beginners. Ikzelf had de basis-regels al aardig onder de knie dus had ik geen excuus om niet door te spelen.




De game bestaat uit twee modi. De eerste is de 5D story mode. Jij speelt een jongen die met geheugenverlies wordt gevonden in één van de slechte buurten van de stad. Je komt er achter dat je een getalenteerd duellist bent en de rest van de game ben je bezig om de nieuwe kampioen te worden. De game bestaat voor de rest uit twee fasen. In de eerste kan je door verschillende omgevingen lopen waarin je andere karakters tegenkomt om mee te praten en te duelleren. In de tweede fase ben je met deze karakters aan het duelleren. Door het hele verhaal heen had ik het gevoel dat het meer had kunnen zijn. Zo had ik meer een verhaal verwacht als bij de succesvolle Pokemon-games met side-quests, interessante personages en veel te ontdekken. Helaas is het bij deze game een erg lineair geheel en hebben andere karakters eigenlijk niets toe te voegen. Je kunt met ze praten maar er wordt vrijwel niets inhoudelijks gezegd. Alle andere personages zijn er alleen maar om mee te duelleren. Hierin zit dan ook de verslavende factor van de game.



Het duelleren werkt namelijk heel erg goed. Er zijn 2800 verschillende kaarten die je kunt gebruiken in je spel. Ikzelf ben al uren in de game gevorderd en heb nog maar een fractie van al deze kaarten verzameld. Door het verhaal heen krijg je soms kaarten van andere spelers maar je belangrijkste bron van kaarten zijn de winkels. Hierin kun je, net als in het echte leven, boosterpacks kopen van vijf kaarten per pakje. Het is altijd spannend om na het kopen van een pakje deze open te maken en te kijken of er nuttige kaarten in zitten. Ik voelde me net weer 10 jaar bij het kopen van Panini voetbal plaatjes. Toch kan dit systeem best frustrerend zijn voor de hardcore-gamers want het kan tientallen pakjes kosten om die ene kostbare kaart te krijgen. Het is mogelijk om kaarten via Wi-fi te ruilen met andere spelers, net zoals bij Pokemon, maar dan moet je wel net die ene vriend hebben met die ene goede kaart.