Need for Speed Undercover

Morthill

In onze review van de iPod Touch kwam Need for Speed Undercover al even aan bod. Mensen die dat gelezen hebben weten dus al dat de game zeker tot de beste games op dit platform gerekend mag worden, maar wat kan je nu allemaal in de game en hoe goed is hij als hij tot de beste behoort? Dat zijn vragen waar ik in deze review uitgebreid antwoord op zal gaan geven. In de review zal ik continu de iPhone noemen, het spel werkt natuurlijk net zo goed op de iPod Touch.

Net als zijn broertjes die eind vorig jaar verscheen, draait de iPhone-versie van Need for Speed Undercover om het oprollen van criminele bendes. Je doel is verscheidene autogangs te infiltreren en uiteindelijk de bendeleiders op te pakken. Om het vertrouwen van deze lui te winnen dien je natuurlijk wel eerst je raceskills te laten zien en tevens moet duidelijk zijn dat je echt geen vriendjes bent van de maatschappij en de politie. De game is hiervoor opgedeeld in drie secties, waarbij je elke keer weer het vertrouwen moet winnen van de gangs. Uiteraard worden de auto\'s naarmate je verder komt sneller en wordt het spel daarmee pittiger.

Het racen in Undercover is erg simpel. Allereerst is het handig om te weten dat gas geven niet nodig is. Het spel accelereert automatisch, totdat jij aangeeft dat hij dat niet meer moet doen. Nu is dit een arcadespel en echte redenen om te remmen zul je zeker in het begin niet hebben. Mocht je dat wel willen dan is het een kwestie van op het scherm drukken en je remt al af. Voor supersnel stoppen kun je ook met je vinger snel naar achter bewegen over het scherm, dan sta je praktisch direct stil. Waar je vooral op moet letten in de game is sturen en zorgen dat je weggebruikers zo min mogelijk raakt. Af en toe krijg je overigens missies waarin het juist de bedoeling is dat je medeweggebruikers of politie raakt, die levert dan geld op of respect van de bendeleiders.

Sturen doe je door het tilten van de iPhone, hoe scherper je wilt sturen, hoe schever je de iPhone moet houden. Simpel maar effectief. Je kunt daarnaast ook driften door de bochten. Dit doe je door snel en kort tegen de richting in te sturen en dan weer verder te rijden. Het werkt allemaal vrij eenvoudig, al zal het driften even wennen zijn. Het is wel belangrijk dat je dit doet, want door goed te driften verdien je Style Points en daarmee speel je weer nieuwe en snellere auto\'s vrij. Deze auto\'s heb je nodig om latere races te kunnen winnen want het tempo gaat hard omhoog. Zul je in het begin nog met veel pijn en moeite de 250 km/h passeren, tegen het einde kun je daar wel 100 km/h bij optellen. Dit zorgt er tevens voor dat het sturen allemaal wat uitdagender wordt, waardoor het spel zeker leuker wordt.

Naast het vele racewerk speel je gaandeweg niet alleen nieuwe auto\'s vrij, je verdient ook geld en ook dit is niet onbelangrijk. Nieuwe auto\'s kosten je vaak een lieve duit, maar waarom zou je dat doen als je ook gewoon je huidige auto kunt upgraden. Dat kan op vier punten: snelheid, acceleratie, stuurkracht en boost. Het is verstandig om niet alles op bijvoorbeeld snelheid te zeggen, want dan vlieg je genadeloos uit de bochten. Alleen stuurkracht is ook niet alles, want dan vliegen je tegenstanders je voorbij. Natuurlijk kun je ook de looks van je auto aanpassen, zoals kleur, bodykit en spoiler. Dit heeft verder geen invloed op het rijgedrag van je bolide, maar het is een leuke extra.

Wat Need for Speed Undercover echt goed doet, is laten zien waar de iPhone grafisch toe in staat is. Hoewel het nog geen PSP-kwaliteit is, doet de game zeker niet onder voor de Nintendo DS. Mobiel gamen komt met deze titel grafisch echt op een heel nieuw niveau, waarvoor kudo\'s voor Electronic Arts. De muziek in de game is zoals je mag verwachten van een titel als deze, veelal punk/pop afgewisseld met wat rock en dat past er gewoon prima bij. De voice-overs in de tussenfilmpjes zijn wat overdreven, net als de tussenfilmpjes zelf, maar dat is de game vergeven. Je moet het ook niet allemaal serieus willen nemen.