iPod Touch

Morthill
Mobiele telefoons zijn altijd een vrij aparte sector geweest van de gamesindustrie. Meestal zijn games voor je mobiel heel erg simpel en zijn in geen enkel opzicht te vergelijken met die voor de PSP en NDS. Nokia probeerde daar verandering in te brengen met de N-Gage, maar dit apparaat heeft niet het succes gebracht waarop gehoopt werd en is ondanks een comeback vorig jaar door velen alweer half vergeten. Dan is daar Apple, een bedrijf dat alles wat het aanraakt in goud laat veranderen. Dankzij het vrijwel ongeëvenaarde succes van de iPod is het bedrijf enorm gegroeid. Niet alleen meer is Apple het bedrijf dat betrouwbare werk-PC\'s maakt, ze hebben ook de entertainmentmarkt veroverd en iTunes is een enorm succes. Wat doe je als alles goed gaat? Dan ga je uitbreiden en dat heeft Apple twee jaar geleden gedaan met de iPhone, een smartphone die bijna alles biedt wat je onderweg nodig kunt hebben en voor de mensen die geen nieuwe telefoon nodig hebben is er de iPod Touch. Vooral de laatste tijd is mobiel gamen op deze apparaten enorm aan het groeien en het leek ons een goed moment om eens te kijken of Nintendo en Sony zich zorgen moeten gaan maken.

We hebben voor deze review de iPod Touch uitgebreid getest, waarbij we vooral letten op de gamefunctionaliteiten. Houd dat in gedachte, want de iPod Touch is natuurlijk zo veel meer. Om te kijken wat er allemaal mogelijk is hebben we drie games gedownload uit de Appstore: Wolfenstein 3D, Myst en Need for Speed: Undercover. Drie totaal verschillende titels die allemaal een heel andere besturing hebben: Wolfenstein is een shooter, Myst een point & click-adventure en Need for
Speed een racegame. Alledrie vereisen ze een totaal andere aanpak en dat maakt ze perfect geschikt om te kijken wat de iPod Touch ons allemaal te bieden heeft. Maar eerst, de saaie statistiekjes en feitjes.

De iPod Touch beschikt over een ARM-processor, het is nu eenmaal een MP3-speler en geen handheld, maar de huidige generatie heeft wel een kloksnelheid van 620MHz. Hier wordt niet volledig gebruik van gemaakt, in werkelijkheid is hij omlaag-geclockt tot 533MHz. Je krijgt verder een werkgeheugen van 128MB DRAM, een harde schijf tussen de 8 en 32GB en de zogenaamde PowerVR MBX Lite van Intel als GPU. Het beeldscherm van 3,5\" heeft een resolutie van 480x320 en is touch-gevoelig voor meerdere aanrakingen tegelijk. Voor toegang tot netwerken beschikt de iPod over een Wi-Fi-verbinding en uiteraard sluit je hem op je PC aan via de USB. Er is ook een aantal programma\'s voorgeprogrammeerd waarmee je aan de slag kunt: Safari voor het internet, een mailclient, directe youtube-feed, google maps en nog wat andere handige PDA-dingetjes.

Al deze extra\'s zijn net als op de PSP natuurlijk hartstikke leuk, maar in eerste instantie zijn we maar geïnteresseerd in één ding, is er fatsoenlijk op te gamen? We hebben zoals gezegd drie games gedownload waarmee we hopen hier een goed beeld van te krijgen. Let overigens wel op, de Appstore puilt werkelijk uit van de games en de meeste zijn bij lange na niet goed te noemen, een beetje advies inwinnen van te voren is echt geen slecht idee. Het eerst gingen we aan de slag met Wolfenstein 3D. Omdat de iPod geen toetsenbord heeft is de besturing wat aangepast. Je kunt het zelf een beetje instellen, maar de makkelijkste manier van spelen is met je linkerduim lopen en met rechts schieten. Deuren en geheime doorgangen gaan automatisch open als je er tegenaan loopt waardoor je gewoon op het spel kunt letten.

Het touchscreen is gevoelig genoeg, maar doordat je met je duim op een vrij klein vlakje zit te spelen dat dienst moet doen als een analoge stick gaat het niet zo accuraat als pijltjestoetsen. Het scheelt niet veel, maar het is zeker wel te merken als je van tijd tot tijd weer tegen een muur oploopt. Toch wordt dit nooit irritant en het is duidelijk dat simpele shooters als Wolfenstein wel een plekje hebben op dit systeem. Als er wat meer diepgang in moet komen wordt dat wellicht toch wat lastiger, omdat er besturingstechnisch nu eenmaal niet heel veel mogelijk is. Grafisch is Wolfenstein natuurlijk geen titel die laat zien waar de iPod toe in staat is, maar de game doet niet onder voor de PC-versie van vroeger en dat is iets wat niet zo heel lang geleden nog ondenkbaar was voor een niet-gameapparaat. De game kost maar € 1,99 en voor de retrofans ook best aan te raden.