OutRun Online Arcade

Niels (Rossdale)
OutRun, er zullen weinig twintigers zijn die deze game niet kennen en gespeeld hebben. De game is een gigantische hit geweest in vele arcadehallen en groezelige cafe\'s. Die laatste plek is dan ook waar ik OutRun voor het eerst tegen het lijf liep. Al hangend aan de bar met een Jupiler in mijn knuistjes stond daar aan de andere kant van het café een grote arcadekast met twee racestoelen een ongelofelijk fout en tenenkrommend midi-deuntje de ruimte in te knallen. Damn daar moest ik eens op spelen. Ik kroop samen met een vriend op de door het opgedroogde bier plakkerige stoeltjes en beiden lieten we twee kwartjes in de gewillige gleuf van de kast glijden.

OutRun online arcade is op het eerste gezicht precies zoals vroeger. Keuze uit veel snelle auto\'s, een aantal midimuziekjes die je voor de race kunt kiezen die je de volgende paar minuten constant aanhoort, auto\'s die of rechtdoor gaan of bijna verticaal haaks op de weg wanneer je een bochtje maakt en een blonde vriendin naast je in de auto die je de oren van je kop zeurt. Nostalgie ten top dus.
OutRun is een simpele arcaderacer, rij zo hard je kunt want er loopt een teller boven in beeld langzaam naar nul. Bij elk checkpoint dat je passeert krijg je er weer wat extra seconden bij. Op deze manier moet je binnen de tijd proberen om het einde te halen.
Elke sessie bestaat uit vijf gedeeltes, aan het einde van je eerste ronde is er een splitsing in de weg waar je de linker- of rechter-route kunt nemen. Links is altijd de makkelijke route en rechts de moeilijke. Dit moet je dus vijf keer doen en zodoende heb je ook vijf verschillende eindpunten waar je kunt arriveren. Vijf maal naar links is de makkelijkste, vier maal links en één maal rechts is iets moeilijker etc. De eerste paar keren dat je de game probeert zul je overigens flink zweten om ook maar het gemakkelijkste eindpunt te halen. De game is moeilijk, érg moeilijk.

Naast de gewone races is er ook een mode waar je de hoogblonde stoot naast je in de auto tevreden moet houden. Dit doe je door hard te rijden en opdrachtjes te vervullen tijdens het rijden. Dit is dan bijvoorbeeld het inhalen van een andere auto etc. Wanneer je dit goed doet verschijnt er heel fout een groot roze hart boven je auto. Met andere woorden, je hebt voor de komende nacht weer wat extra liefde verdiend. Een andere mode is de timeattace-mode waarbij je moet proberen om een \"ghost-auto\" voor te blijven, dit is vrij standaard en kennen we allemaal wel.
Waar deze game het natuurlijk van moet hebben is het racen tegen andere spelers. Wanneer je probeert te connecten kun je de pech hebben dat je in een lobby wordt gegooid van een race die reeds bezig is. Je kunt echter niet ineens halverwege invallen dus je zult moeten wachten tot de race is afgelopen voordat de rest van je tegenstanders klaar is. Als je dan nog eens de pech hebt dat er een paar mensen disconnecten en je op nieuwe spelers moet wachten kun je al gauw zo\'n 5 minuten voor je uit zitten staren voordat je daadwerkelijk aan het racen bent.