Wheelman

J (SocialDisorder)

Vroeger hadden we actiehelden als Bruce Willis, Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger en Jean-Claude van Damme. Tegenwoordig hebben we Jason Statham en Vin Diesel, ook geen verkeerd stel. Statham heeft inmiddels drie The Transporter-films op zijn naam staan waarin hij iemand speelt die problemen oplost door vooral heel hard en stoer auto te rijden. Vin Diesel zat natuurlijk al in twee The Fast And The Furious-films, maar met deze game stapt hij toch een beetje in de richting van Statham. In Wheelman speelt hij namelijk ook een chauffeur die z\'n auto vooral als een middel ziet om problemen van anderen op te lossen. Het semi-realisme van The Transporter wordt in de game echter overboord gezet en gaat richting de prettige idiotie van Crank. Inderdaad, ook weer een film met Statham.

Genoeg filmpraat nu, we komen hier om over games te lullen. Diesel neemt als main character in deze game de rol van een undercoveragent op zich. Hij moet de onderwereld van Barcelona zien te infiltreren en om dat te doen zal hij al z\'n stuurmanskunsten uit de kast moeten trekken. Tot zover het verhaal, voor zover je het een verhaal kan noemen. Een betere omschrijving zou \"excuus om veel, hard, onverantwoord en debiel te rijden\" zijn en laten we eerlijk zijn: daar is niets mis mee.
Je zal ook delen te voet af moeten leggen, maar die zijn zo vreselijk ondervertegenwoordigd dat ze het noemen niet waard zijn. De gameplay van Wheelman terwijl Vin door Barcelona wandelt is niet exceptioneel te noemen, maar goed genoeg om naar een vervoermiddel te komen en onderweg eventuele stoute meneren te doorzeven met kogels.

Zoals de titel al doet vermoeden ligt de nadruk dus echt op het autorijden. Over het algemeen gesproken is dat behoorlijk goed uitgewerkt. Je kan zoals het een echte sandbox-titel betaamt in verschillende auto\'s rijden en op de weg merk je echt verschil tussen een Smart en een Opel Astra. Het stelen van deze vehikels gaat echter wel iets anders dan je misschien gewend bent uit games als GTA of Saint\'s Row. In plaats van de auto van je keuze klem te rijden, uit te stappen en de eigenaar van de auto in kwestie dringend verzoeken zijn auto te verlaten, steelt hoofdpersoon Milo een auto gewoon tijdens het rijden.
Dat gaat als volgt: je tuft een beetje over de weg in je brute Trabantje en plots duikt daar een Porsche 911 op. Door de B-knop ingedrukt te houden verschijnt er een rode pijl boven de Porsche. Door B los te laten zodra de pijl groen wordt, springt Milo naar de Porsche, trapt vakkundig de vorige eigenaar op straat en rijdt verder alsof er niets gebeurd is. De snelheid waarmee beide voertuigen rijden doet er niet toe, zolang de afstand maar niet te groot is. Denk nu niet dat je moet bumperkleven om zo\'n zogenaamde Air Jack uit te voeren: Milo springt met gemak een halve straatlengte.
De toevoeging van Air Jack is echt een verademing te noemen. Als je door de politie of maffia achterna wordt gezeten en je auto staat op het punt van begeven, hoef je niet aan de kant te gaan staan om een nieuwe auto te gappen. Dankzij Air Jack blijft het tempo van de game lekker hoog en omdat het geheel sprekend op een overdreven actie-film lijkt, past het ook nog eens in de algehele spelwereld.

Air Jack is niet het enige trucje dat Milo kent. The Cyclone en Aimed Shot behoren ook tot zijn arsenaal. Met Aimed Shot trekt Milo z\'n gun tijdens het rijden en in een slow-motionscène kun je mikken op zwakke plekken van tegenstanders die handig met een wit rondje worden aangegeven. Aimed Shot werkt alleen op doelwitten voor je, terwijl je met The Cyclone vijanden aan de zijkanten en achterkant van Milo z\'n heilige koe kan raken.
Met The Cyclone trek je namelijk aan de handrem om de auto in een spin terecht te laten komen. Vervolgens schakelt de game over op een slow-motionscène waarbij je, net als met Aimed Shot, op je tegenstanders kan mikken en hun zwakke plekken met witte rondjes worden aangegeven. Die zwakke plekken zijn overigens verdomd handig, aangezien de tegenstander in één schot ontploft als je hem daar raakt.
Al deze special moves dragen er aan bij dat je het gevoel hebt dat je een actiefilm zit te spelen. Heerlijk overdreven, totaal niet realistisch, maar o zo tof. Tel daar nog de belachelijke sprongen die je kan maken bij op en het gevoel is compleet.