Lode Runner

Christophe (SpankmasterC)
Nu iedere console een eigen manier heeft om games te downloaden is er een enorme opkomst aan het opnieuw uitbrengen van oude games in een nieuwe jas: remakes. En opzich is het heel erg logisch, het zijn vaak bewezen games met een weliswaar simpele, maar wel zeer goede gameplay. Precies wat je zoekt in een downloadbaar spel, klein maar fijn! Lode Runner is ook zo’n remake, het origineel kwam in 1983 op de markt voor veel systemen die toen beschikbaar waren (waaronder de MSX, Apple II, Commodore 64 en Atari 8-bit) en is in de loop der jaren al vaker nagemaakt. Nu is de game dan in de Xbox Live Arcade te vinden en is het de vraag of het spel 26 jaar na uitkomst nog steeds leuk is om te spelen.

Vergeet niet, we spelen hier niet de oorspronkelijke versie maar een gepimpte versie met kekke 3D graphics, leaderboards, co-op en alle ongein die je verwacht van een volwaardige Arcade-game! Maargoed, het spel. Je bent een Mannetje, die op zoek is naar goud. Dit goud ligt verspreid door de levels en je zult dus moeten rennen en springen om dit allemaal bij elkaar te sprokkelen. Maar: er zijn gemene robots in de buurt die niet alleen zelf goud jatten maar vooral ook achter jouw reet aanzitten! Daarom heb je een pistool waarmee je de blokken waarop je staat kapot kunt schieten, dit kun je met het blok links van je en het blok rechts van je doen. Je tegenstanders zul je dus in de val moeten lokken door een blok kapot te schieten en ze daarin te laten lopen waardoor ze tijdelijk uitgeschakeld worden. Let wel goed op, springen kan je niet en wie een kuil graaft voor ander valt er zelf in! (en gaat dan ook nog eens dood!)

De gameplay is dus erg simpel, maar wel enorm doeltreffend. Zeker in de latere levels zul je onder het genot van de nodige stress heel snel moeten reageren om de tegenstanders te snel af te zijn, terwijl je tegelijkertijd probleemoplossend na moet denken om al het goud te bemachtigen zonder dood te gaan. Zeker als je de puzzelmode gaat spelen zul je jezelf echt drie keer achter je oren moeten krabben voor je doorhebt hoe je de puzzels op moet lossen. Je zult echt volledig bekend moet raken met de limitaties die het spel je oplegt en van daaruit denkend het level oplossen. Qua puzzels zit het spel niet op het niveau van Braid, maar dat is geen probleem: het is meer dan leuk en je kunt zelf met gemak meer levels maken.


Ja dat las je goed, Lode Runner wordt namelijk geleverd met een leveleditor waarmee je nieuwe levels kunt maken! Dit werkt erg gemakkelijk en levert een werkelijk oneindige hoeveelheid levels op, terwijl de game zelf al geleverd wordt met 220 levels en ook de mogelijkheid om levels later als DLC erbij te kopen. Daarbij heeft het spel ook multiplayer-modi, zowel on- als offline. Hierbij is gewone co-op mogelijk maar ook een vorm van tikkertje die zeker leuk is om even te proberen.

De presentatie van de game is goed, de graphics zijn meer dan voldoende maar het geluid blijft wel een beetje achter. De geluidseffecten zijn opzich niet storen maar werken, de muziek daarentegen is wel heel erg MIDI en slecht. Het is geen lekker deuntje wat je wilt onthouden, het is een irritant gebliep welke gelukkig niet te vaak voorkomt in het spel.

Conclusie
Lode Runner is zeker een geslaagde remake van de klassieker, met zijn vele tientallen levels, simpele gameplay, uitdagingen, level-editor en zelfs multiplayer is het een meer dan geslaagde Arcade-game. De prijs is met 1200 Microsoft punten wel wat aan de hoge kant, dus ik raad je zeker aan om de trial even te proberen voordat je besluit om tot aankoop over te gaan.