Naruto Ninja Destiny 2

Misan
De afgelopen jaren zijn er echt ontzettend veel Naruto-games op de markt gekomen. Op 12 maart jongstleden kwam de nieuwste game uit de serie uit voor de Nintendo DS. Naruto Ninja Destiny 2 is net als de andere Naruto-games gebaseerd op de Naruto anime, al wordt uit de Naruto-games totaal niet duidelijk waar de anime over gaat. Dit geeft gelukkig niet, het verhaal doet het er meestal niet toe in de Naruto-games. Op de hoes van Naruto Ninja Destiny 2 prijkt met grote letters ”Echte 3D-gevechten op de Nintendo DS!” en “Naruto en zijn vrienden slaan er op los in 3D!”; allemaal veelbelovend en spannend natuurlijk, maar hoe is Naruto Ninja Destiny 2 en wat valt te verwachten?

Zodra de story-mode gestart wordt krijg je een top-down view te zien van Leaf Village. Ook nu speel je de rol van Naruto en is het doel om iedereen, die naar voren komt om met je te vechten, te verslaan. Je kunt, net als in Naruto Ultimate Ninja Storm in een soort RPG-modus rondlopen door Leaf Village en verschillende opdrachten aannemen. Tijdens het rondlopen door de stad, het bos en in een kerker kun je verschillende voorwerpen vinden die je kunt gebruiken tijdens de gevechten waar je geheid tegenaan zult lopen. Net als in andere RPG’s kun je gewoon aangevallen worden tijdens het rondlopen. De eerste opdracht is bijvoorbeeld zoekgeraakte rollen papier terug te vinden. Door rond te lopen in de stad, het bos en in een kerker dien je de rollen te vinden. Deze rollen worden allemaal bewaakt door bekende karakters uit de Naruto-serie en een rol krijg je terug door een gevecht te winnen. Als je een rol gevonden hebt is het dus matten geblazen.

De gevechten zijn, zoals de hoes van de game pretendeert, in 3D. Het voldoet aan alles waar een vechtgame aan moet voldoen, behalve elke vorm van diepgang (wat ook wel weer Naruto-eigen is). Je hebt een levensmeter, resterende tijd en een zogeheten Chakra-meter. Chakra wordt aangevuld terwijl je slagen uitwisselt met je tegenstander. Chakra gebruik je bijvoorbeeld voor het teleporteren naar vlak achter je tegenstander of het wordt gebruikt voor de geheime techniek die elk personage kent. Verder kun je lopen, rennen, springen, bukken, zwakke aanval uitvoeren, krachtige aanval uitvoeren en kun je combo’s uitvoeren. Tijdens de gevechten kun je gevonden voorwerpen gebruiken om je bij te staan in de gevechten. Qua voorwerpen kun je denken aan levensmeter-verhogende zaken, Chakra-verhogers, maar er zijn ook voorwerpen die je onoverwinnelijk maken of die je verdediging sterker maken.

Op zich ziet bovenstaande er prima uit en kan ook heel goed uitgewerkt worden. Kan. Naruto Ultimate Destiny 2 mist elke vorm van diepgang en dat is jammer. Via voortdurend button mashen en teleporteren speel je de game met gemak uit. De game wordt helaas niet gehinderd door enige vorm van moeilijkheidsgraad. Ook het RPG-vleugje is niet meer dan een vleugje en wordt op een gegeven moment zelfs storend, omdat je gewoon zo snel mogelijk de gevechten door wilt rammen. De storymode is erg kort, maar unlockt wel de zogenaamde questmode. Het doel van de questmode wordt niet duidelijk tijdens het spelen, maar volgens de handleiding is het enige doel het sterker maken van je personage. Je kunt in de questmode met de verschillende, in de storymode vrijgespeelde, karakters spelen en deze door te vechten sterker maken. Meer heeft de questmode niet in petto voor je.

Leuker zijn de overige twee spelmodi: survivalmode en player vs. CPU. Beide modi gaan slechts om het vechten. In de survivalmode komen steeds nieuwe tegenstanders jou het leven zuur maken, totdat je bewusteloos bent. Je kunt je eigen personage selecteren, maar de tegenstander en de omgeving worden automatisch gekozen. Doordat de levensmeter voorafgaand aan elk gevecht een beetje aangevuld wordt en de game verre van moeilijk is (ook als je ‘difficult’ geselecteerd hebt bij de opties), kun je ongeveer oneindig lang blijven vechten. Player vs. CPU is niets meer dan telkens een personage kiezen, twee rondes winnen en klaar. In survivalmode en player vs. CPU krijg je aan het begin van elke vechtronde je voorwerpen geheel aangevuld.

Naruto Ultimate Destiny 2 kent gelukkig ook nog een klein pluspunt: een multiplayer! Via de wireless connection van je DS kun je verbinding maken met een andere speler met een DS. Daarna is het gewoon weer rechtlijnig knokken, maar nu mèt tegenstand. De graphics zijn prima: voor de gevechten wordt een getekende stijl gebruikt en dat is absoluut niet storend al zijn de graphics tijdens het RPG-gedeelte echt niet om over naar huis te schrijven. De muziek daarentegen is zoals je kunt verwachten bij Japanse games: daar moet je van houden om het te kunnen waarderen.

Conclusie:
Naruto Ultimate Destiny 2 is een erg slechte game geworden. De game had zoals Naruto Ultimate Ninja Storm kunnen zijn, maar faalt op alle vlakken. Het RPG-gedeelte is flinterdun, het vechten heeft geen diepgang, de storymode is kort en de questmode heeft geen doel. Jammer dat men bij ontwikkelaar TOMY niet lijken te letten op kwaliteit, want het is wel mogelijk om een leuke Naruto-game te maken. Deze game geeft je niet eens aan mensen aan wie je een hekel hebt.