Eternal Sonata

Kevin (KoosyNL)
Mozart, Beethoven en Chopin. Allemaal muzikale meesters van heel wat jaren geleden. Het is moeilijk in te denken hoe er over zulke personages een game gemaakt kan worden. Toch is er van die laatste een game gemaakt die nu op de Playstation 3 is verschenen. Chopins leven was nog nooit zo interessant als in Eternal Sonata.



Eternal Sonata is een game die gaat over componist Frédéric Chopin. Aan het einde van zijn leven, als Chopin in zijn sterfbed ligt, heeft hij een droom. De game speelt zich af in deze droomwereld waar je als Chopin en andere karakters op pad gaat om de slechte graaf Waltz te stoppen met zijn plan om de wereld van Enternal Sonata over te nemen. De game begint met verschillende karakters die allemaal hun eigen verhaal hebben, maar al gauw overlappen deze verhalen elkaar. Zo is er Polka, een veertien-jarig meisje die, omdat ze erg ziek is en snel zal sterven, magie kan gebruiken. Andere belangrijke karakters zijn Allegretto en Beat, twee jongens die door de hoge belasting zich genoodzaakt voelen om eten te stelen, Viola, wier geiten steeds aangevallen worden door demonen en Jazz die het met zijn kleine clubje van rebellen probeert op te nemen tegen de machtige graaf Waltz. Het verhaal van de game is redelijk standaard met andere JRPG’s. Helaas is de uitwerking iets minder. Het komt namelijk vrij langzaam op gang en aan het einde wordt het te snel afgeraffeld. Toch wilde ik tijdens het spelen constant weten hoe het verder zou gaan ondanks de vele levenslessen die je om de oren vliegen en de soms wat trage cutscenes.



Het verhaal speelt zich af in de droomwereld van Chopin en dat is aan alles te merken. Zo zal je misschien al opgevallen zijn dat alle namen van de karakters hierboven iets met muziek te maken hebben. Dit is met alles in de game. Zo kom je personages tegen als Salsa en March, loop je door het Agogo-bos en heb je wapens en items die lijken op muziek-instrumenten. Het hele avontuur hoor je de muziekstukken van Chopin en tussen de hoofdstukken door krijg je, door middel van afbeeldingen en muziek, achtergrondinformatie over het leven van Chopin. Mensen die hier niet van houden kunnen dit gewoon wegklikken, maar ik vond het erg bijzonder, vermakelijk en interessant. Door muziek als stijl te kiezen voor het spel hebben de makers een risico genomen, maar in mijn ogen heeft dit ontzettend goed uitgepakt. Je krijgt echt het gevoel dat je in de droom van een grote componist aan het wandelen bent.