Dragon Ball: Origins

Misan
Wederom een nieuwe game met het Dragon Ball-universum in het vaandel: ditmaal Dragon Ball: Origins die de Nintendo DS siert. Dragon Ball: Origins begint met het Dragon Ball-verhaal dat vóór de Dragon Ball Z- en Dragon Ball GT-series komt. Goku komt op een dag Bulma tegen. Bulma is geïnteresseerd in de Dragon Ball van Goku en vertelt Goku over de werking van de zeven magische Dragon Balls. Samen met Bulma gaat Goku op pad om de andere zes Dragon Balls te vinden. Leuk detail is, voor mensen die Dragon Ball niet kennen of bijvoorbeeld slechts met Dragon Ball Z bekend zijn, dat Goku zijn staart nog heeft en eigenlijk geen enkele vorm van beschaving kent. De titel van de game zegt eigenlijk al voldoende: Dragon Ball: Origins is het begin van het verhaal.

Zeker in het begin van de game zit je opgescheept met Bulma; opgescheept ja. Als Bulma namelijk problemen op haar hals haalt en om welke reden dan ook aangevallen wordt, dan moet je er als de kippen bij zijn om haar te redden aangezien ze minder energie heeft dan jij, als Goku. Tegenstanders variëren van roze of blauwe varkens tot de gemiddelde dinosaurus tot een soort tijgers en robots. Je kunt de tegenstanders met wapens of met blote handen te lijf gaan, waarbij een soort ploertendoder mijn favoriet was. Naarmate het spel vordert leer je steeds meer moves bij om je tegenstanders uit te schakelen.

Je bestuurt Goku met de stylus. Lopen doe je door in de richting waar je naartoe wilt lopen, het scherm aan te tikken met de stylus. Het vechten gaat door dubbel te tikken op je tegenstanders of middels een slepende beweging van Goku naar de tegenstander om deze te gronde te richten. Tussen de levels door zijn er veel filmpjes te zien. Ook het begin van een level wordt ingeleid met een filmpje. Persoonlijk vind ik het altijd vervelend als je filmpjes niet kunt skippen als je dat wilt, wat helaas ook in Dragon Ball: Origins het geval is. Als je een level niet haalt moet je opnieuw het hele filmpje uitzitten. In de eerste levels leer je eigenlijk spelen, al is dat niet echt nodig aangezien de besturing best intuïtief werkt als je eenmaal het werken met de stylus goed door hebt. Zeker in het begin is het wel irritant als je weer eens misslaat met je power pole, maar naarmate je meer geoefend bent zal dit minder voorkomen.

Dragon Ball: Origins is één van de mooiste spellen die ik voorbij heb zien komen voor de Nintendo DS. Na een uur spelen vond ik de graphics qua kaliber eigenlijk best wel te vergelijken met de latere PlayStation (PSone) games. Alle bewegingen in de game zijn soepel en is nergens als slordig te betitelen. Alleen op sommige momenten, als het erg druk is met tegenstanders in beeld, merk je dat de DS het moeilijk heeft, maar over het algemeen heb je nergens last van. Ik vond het zelf erg tof hoe goed de karakters uit Dragon Ball overgezet zijn in 3D. Het klopt gewoon, ook de grimassen van de karakters zijn prima gedaan in de filmpjes.

Voornaamste minpunt van de game is toch wel de variatie in het spelen zelf. Elk level moet je doorlopen zonder dood te gaan, los je puzzels op die niet al te moeilijk zijn, versla je het een en ander aan tegenstanders en neem je het op tegen de eindbaas van het level. Zo is het eerste level, maar zo is het vierde level nog steeds. De eindbazen zijn overigens zeker de moeite waard. Elke eindbaas heeft een eigen manier om verslagen te worden, en die manier is niet altijd even makkelijk te vinden. Persoonlijk vond ik de levels te lang en te langdradig door het gebrek aan variatie. Voordeel daarvan is wel dat het erg makkelijk wegspeelt en je volledig op het verhaal en de eindbazen kunt focussen.