Scene It? Box Office Smash

koei

Buzz! is natuurlijk al jaren heer en meester in het genre quizspelletjes. Niet zo heel erg vreemd aangezien Buzz! ook jarenlang de enige game was in dit genre. Sinds vorig jaar heeft Microsoft echter zijn eigen Buzz!-variant genaamd Scene It? De eerste Scene It?-game overtuigde toch niet helemaal. De draadloze controllers waren welliswaar erg fijn in vergelijking met die van Buzz! maar als partygame schoot het spel toch wat te kort.

Nu, een jaar later, is het tijd voor een herkansing met een nieuwe Scene It?, met nieuwe vragen. Helaas is ook deze keer het aantal vragen weer redelijk beperkt, bij de tweede keer spelen kwam ik al een aantal dezelfde vragen tegen en dat is toch wel een erg groot minpunt. Patsen met je kennis is altijd leuk, maar net doen alsof je patst met je kennis terwijl je stiekem je geheugen gebruikt is al een stuk minder leuk. Vreemd genoeg merkte ik hier online erg weinig van. Men nam rustig de tijd om de vragen te beantwoorden, waaruit je op kunt maken dat ze er toch even over na moeten denken. Blijkbaar wordt Scene It?: Box Office Smash niet heel vaak gespeeld.

Iets anders dat nieuw is sinds dit jaar zijn de avatars. Box Office Smash maakt hier ook gebruik van en je ziet jouw avatar steeds in beeld naast je puntenscore. Offline is dit niet zo spannend, aangezien de kans redelijk klein is dat je vier accounts op je 360 hebt staan met elk een eigen avatar, maar online is dit best leuk omdat je dan toch een beetje een idee hebt tegen wie je het opneemt.

Net zoals zijn voorganger bevat Box Office Smash standaard drie vragen rondes, gevolgd door een finale. De rondes zijn vervolgens weer opgedeeld in een aantal typen vragen. Zo is er het bekende losse vragen beantwoorden en vragen beantwoorden naar aanleiding van een videoclip. Leukere rondes zijn echter de de rondes waarin films worden uitgebeeld in bewegende pixels of je door middel van hints moet raden om welke film of acteur het gaat. De vragen op zich zijn prima en met een beetje filmkennis moet je in iedergeval wel een aantal vragen goed kunnen beantwoorden. Jammer is helaas wel dat de vragen wederom in het Engels zijn, wat het spel minder geschikt maakt als familie-spel. Daarnaast is het erg stil als je een vragen ronde speelt. Geen stem die de vragen op leest (wat wel vreemd is aangezien in Buzz! de Nederlandstalige vragen gewoon worden voorgelezen) of iets van achtergrond muziek. Het spel mist een beetje de gezelligheid die Buzz! wel heeft, Box Office Smash is meer de serieuze kwis.

Hoewel je met een titel als Scene It? filmvragen verwacht is het wel jammer dat er niet gekozen is voor een kwisspel met een ander genre. Wetenschappers hebben nu nogsteeds geen kwisspel om hun kennis mee te laten zien, terwijl dit toch niet zo heel erg moeilijk te maken zou zijn. Natuurlijk kun je veel van de film-gerelateerde soorten vragen dan niet meer gebruiken, maar uit het succes van Buzz! is wel gebleken dat mensen algemene vragen ook leuk vinden. Het is een gemiste kans om niet eerst de kwisgames in de breedte uit te breiden, maar gelijk met een vervolg te komen dat naadloos aansluit op het eerste deel. De vragen zelf zijn wel erg recent. Zo kwam ik onder meer vragen tegen over Deathrace en Get Smart, beide films die afgelopen najaar nog in de bioscoop draaide. De klassiekers zijn echter ook weer van de partij, dus vrees niet als je alleen maar zwart/wit programma’s hebt gezien.