Nyko Wing controller

Stefan (Nebo)



De Wii heeft talloze accessoires. Wil je een extra dimensie aan een potje golf in Wii Sports? Dan klik je simpelweg een groot plastic ding op de controller, en je hebt een golfclub in je handen. Wil je op realistische wijze je shooters spelen? Dan kun je de controller van de Wii heel eenvoudig in een houder klikken die je controller omtovert in een heuse Wii-gun. Je hebt ook accessoires die Nintendo zelf op de markt heeft gebracht, zoals de Classic Controller. Hiermee kun je de spelletjes van de Virtual Console spelen. Nyko heeft al veel accessoires uitgebracht op de Wii en komt nu dus ook met een variant op de Classic controller: de Nyko Wing-controller.

De eerste indruk van de Nyko Wing-controller is goed. Hij ziet er een stuk duurzamer uit dan de gemiddelde accessoires voor de Wii. De kleurencombinatie lichtblauw-rood pakt ook erg goed uit in combinatie met het tijdloze wit van de Wii en al zijn accessoires. De analoge sticks op het dingetje zijn fraai en de rubberen structuur zorgt voor een goede grip, zelfs bij zweethandjes. Waar de Classic controller een ovaalvormig product is dat enigszins onwennig aanvoelt, heeft de Nyko-controller meer weg van een Playstation of Xbox-controller, wat zeker niet slecht is. Na hem even in mijn hand gehouden te hebben kan ik concluderen dat hij lekker in de hand ligt, maar voor mensen met grote handen kan het op den duur wellicht wat krampen veroorzaken; de controller is namelijk vrij klein. Een ander minpuntje aan het ontwerp van de Nyko is dat de D-pad vrij losjes in de controller ligt. Bij het spelen is dit op zich geen probleem, maar het lijkt alsof de controller veelvuldig gebruikt is en het niet altijd zo is geweest. Het hoort dus wel zo, jammer.



Links de Nyko Wing met batterijen en ontvanger, rechts de schouderknoppen beter in beeld.

Een van de grootste kwalen van de huidige Classic Controller is het snoer. De Classic Controller dient in de Wii-controller geplugd te worden, waar ook de nunchuck ingeplugd kan worden. Hierdoor had je altijd je Wii-controller naast je liggen met een snoer naar je Classic Controller. Hiermee komen we meteen bij het grootste voordeel van de Nyko Wing-controller: met de Nyko Wing-controller hoeft dit namelijk niet meer. Draadloos is in de laatste tijd en hier wordt ook door Nyko gretig gebruik van gemaakt. In plaats van een snoer plug je een bijgeleverd wit blokje in de Wii-controller. Even synchroniseren met de Nyko Wing-controller en je kun de Wii-controller rustig neerleggen binnen een straal van drie meter. Bij het testen kwam ik zelfs tot anderhalve meter meer dan wat de instructies mij verteld hadden; viereneenhalve meter dus. Op viereneenhalve meter pakte de controller sommige toetsen echter niet. Blijf je gewoon binnen de drie meter dan de Wii feilloos commando’s aan zonder enige vorm van vertraging.

De Nyko-controller werkt op twee AAA-batterijen, die zo’n 30 uur mee moeten kunnen. Zijn ze leeg dan kun je de batterijen in een eigen oplader doen, of, zoals bij de Playstation 3, de controller door middel van een USB-kabel aansluiten aan je Nintendo Wii. Aan deze manier van draadloze functionaliteit kan echter een nadeel geplakt worden. Bij het spelen met de Nyko controller worden de batterijen van zowel de Wii-controller als de Nyko-controller leeg getrokken. Het was beter geweest wanneer de Nyko controller direct contact kon maken met de console. Helaas vereist Nintendo dat third-party ontwerpen het op deze manier doen, dus Nyko kan er weinig aan doen. Desalniettemin is het zonde. Gelukkig kan de Wii-controller, indien volledig opgeladen, net zolang mee als de Nyko-controller, dus al met al kan er nog steeds zo’n 30 uur mee gespeeld worden zonder op te laden.

Conclusie
Met een prijs van rond de dertig Euro is de Nyko Wing-controller een tientje duurder dan de Classic Controller. De draadloze functie en de betere handligging van het ding maken het ernaar dat de Nyko Wing-controller een waardige vervanger voor de Classic Controller is, ondanks de kleine puntjes van kritiek. Ben je een groot fan van de Virtual Console-games en speel je veel met de Classic Controller, dan is de Nyko Wing-controller een echte aanrader voor jou. Speel je echter niet meer dan een uurtje per week, dan kun je je afvragen of je dertig Euro wil uitgeven aan een betere controller.