Steel Fury - Kharkov 1942

Frank (Frankii)
Het lijkt een oneindige bron van inspiratie te zijn die Tweede Wereldoorlog. Naast het gigantische aantal shooters dat er is gemaakt die aan deze tijd gelinkt zijn, komen er ook wel eens simulaties uit. Zo zijn er onder andere simulaties van onderzeeërs en tanks. Een zo\'n simulatiegame is Steel Fury - Kharhov 1942, een tanksimulatiegame. De reden waarom ik deze game ben gaan reviewen is eigenlijk mijn vader. Ikzelf ben niet zo gek van tanks, mijn vader daarentegen is er weg van. Nadat de game op de mat viel en vervolgens in mijn PC verdween riep ik mijn pa er dan ook meteen even bij om een kijkje te nemen. De eerste missie start op en hij rijdt een beetje rond in het tutorial level. Zo af en toe komt er een tooltip omhoog die je uitlegt welke knop waar voor dient. Als er vervolgens gevraagd wordt of je van zitplaats wil veranderen, een knop die al eens als tooltip omhoog kwam, kijkt mijn pa dan ook om: \'\'Welk knopje was dat ook al weer?\'\'

Het is op zich niet gek dat zulke knoppen vergeten worden, er zijn namelijk ongelooflijk veel acties die allemaal gelinkt zijn aan een knop, of zelfs een knoppencombinatie. Het irritante is dat deze nogal onlogisch ingedeeld zijn, en daarom ook erg moeilijk zijn om te onthouden. Je zult de game in het begin dan ook veel met de handleiding naast je moeten spelen om de controls steeds weer terug te kunnen kijken. Als je het onlogische schema eenmaal een beetje door hebt en je de belangrijkste knoppen uit je hoofd weet begint deze game pas echt. Onderschat dit niet, het zal echt een hele tijd en veel oefening kosten om de game eindelijk goed te kunnen spelen. Er zijn drie tanks waaruit je kan kiezen: de T-34, de Mk. II ‘Matilda’ III en de Panzer IV. Ook al weet je alle knoppen te vinden, toch blijven de tanks ongelooflijk moeilijk om te besturen. Zo zal je voor het sturen helemaal stil moeten staan, en een heuvel oprijden is ook vrijwel onmogelijk vanuit stilstand. Dit alles maakt de tank nog trager dan dat hij al is. Gelukkig hoef je tijdens een van de dertig missies niet alles zelf te doen. Zo hoef je alleen maar tegen je teammaten te vertellen waar je heen wil, de rest doen zij. Helaas gebeurt schieten niet vanzelf en je zult dus ook even van plek moeten veranderen om het kanon te kunnen besturen. Doordat het vizier niet echt goed stil blijft staan is het nog best lastig om goed te kunnen richten, maar net als bij de controls zal dit na wat oefening ook beter gaan.

Naast de ongelooflijk moeilijke controls is het geluid ook niet echt top. De motoren van de tanks klinken niet bepaald fijn in de oren, alle geluiden van de tank hadden sowieso wat harder en ruiger gemogen, ook het schieten van het kanon klinkt niet bepaald realistisch. De doorgewinterde simulatiefan zal hier misschien omheen kijken, maar voor mij is dit toch een minpunt. Grafisch is de game ook niet echt indrukwekkend. Op zich ziet het er allemaal best gedetailleerd uit, en zijn de tanks mooi nagemaakt. Maar de binnenkanten van de tanks zijn tergend lelijk en ook al kun je misschien de grassprietjes bijna letterlijk tellen op het landschap, toch kun je goed zien dat er een niet al te groot budget aanwezig was voor deze game.

Er zijn in totaal dertig missies aanwezig. Ik heb het gevoel dat je wel een die-hard fan moet zijn om alle missies uit te spelen aangezien het gewoon ontzettend snel gaat vervelen. In een missie kun je eigenlijk ook gewoon alle soldaten negeren en linea recta naar je einddoel rijden en dat opblazen. Natuurlijk is dit niet de bedoeling van de game, maar het feit dat het mogelijk is is toch wel een beetje vreemd. Mocht je alle missies uitgespeeld hebben, of ergens in het midden afgehaakt zijn omdat het zo verveelt, dan kun je zelf missies in elkaar sleutelen. Als je vrienden hebt die de game ook hebben kun je deze zelf gemaakte missies opsturen naar je vrienden zodat zij ze vervolgens kunnen spelen. Op zich een leuke optie natuurlijk, maar uiteindelijk voegt het eigenlijk vrij weinig toe. Wat ook echt ontbreekt in deze game is een multi-player functie. Dus met wat maten elkaar beschieten met tanks zit er niet in, jammer.