Order Up!

Morthill

De Wii heeft sinds zijn launch een overschot opgebouwd aan games die gebruik moesten maken van de innovatieve besturing, maar waarbij de developers niet verder hebben gekeken dan het implementeren van de Wiimote. Gevolg is dat die games vrijwel nooit lang leuk bleven. Van te voren had ik eigenlijk dezelfde verwachtingen bij Order Up! van SuperVillain Studios. Het leek me een titel die normaliter snel de budgetbak in verdwijnt en waar ik me weer doorheen zou moeten vechten. Gelukkig bleek al vrij snel dat mijn verwachtingen geheel onterecht waren, want Oder Up! laat zien dat kleine studio\'s soms wel begrijpen wat de consument wil.

In Order Up! reis je als nieuwe chef af naar het eiland Port Abello om daar roem en geld te verwerven en natuurlijk een culinair toprestaurant. Helaas kun je niet bovenaan de ladder beginnen en dus begin je de game in de lokale fastfood tent met het bakken van hamburgers en friet. Dit is gelijk ook de tutorial waarin je wegwijs gemaakt wordt in de game. Zeker voor mij als oud-medewerker van een zekere fastfoodketen was het af en toe wel gniffelen, omdat best veel opmerkingen van de persoon die je de uitleg geeft vrij herkenbaar zijn. Zo is hij er bijzonder trots op dat hij na vele jaren als is opgegroeid tot de man die het nieuwe personeel mag inwerken. Het is lekker clichématig, maar wel vermakelijk. Na het doorwerken van de tutorial krijg je je loonstrookje, waaruit blijkt dat je geen geld krijgt, maar moet bijleggen. Uiteraard pik je dit niet en neem je direct ontslag. Maar ja, wat moet je als je geen ervaring hebt?

Gelukkig voor onze topchef in wording is er een oude vervallen Diner te koop en kan hij vrij makkelijk geld lenen om deze over te nemen. Vanaf hier kan de game echt gaan beginnen. Elk restaurant dat je uiteindelijk zult runnen kent verschillende facetten. Zo heb je de menukaart, hulpjes in de keuken, materialen waarmee je kookt en specerijen waarmee je het eten lekkerder maakt. Door deze zaken goed te gebruiken en daarin te investeren verdient je restaurant meer sterren en dat zorgt er weer voor dat je meer gasten krijgt. Heeft je restaurant vier sterren verdiend, dan komt de plaatselijke food critic langs om te kijken of je daadwerkelijk een beetje kunt koken. Maak je zijn maaltijd goed genoeg, dan is hij onder de indruk en geeft hij je die felbegeerde vijfde ster. Met die laatste ster op zak kun je een nieuw, wat prestigieuzer restaurant kopen. Na de Diner volgt een Mexicaans restaurant, een Italiaans restaurant en uiteindelijk een Frans restaurant.