Gears of War 2

Allard (Allard88)
In het jaar dat de Xbox 360 werd geïntroduceerd kwam het eerste deel van Gears Of War uit. Het spel liet zien waartoe de console in staat was en werd een instant klassieker. Verbluffende graphics, intense actie en een goed werkend cover-systeem maakten het spel tot een van de meest succesvolle Xbox 360-games tot nu toe. Drie jaar later is hier de opvolger, waar vol verwachting op is gewacht. Cliff Bleszinski, de grote man achter Gears of War, beloofde dat deel twee in alle opzichten beter, groter en mooier zou worden. Het mag gezegd worden: Cliff Bleszinski is een man van zijn woord. Gears of War 2 is een onwaarschijnlijk goed spel geworden.



Het verhaal speelt zich af een paar maanden na het eerste deel. De mensheid is de oorlog tegen de Locust aan het verliezen. Deze hebben een manier gevonden om hele steden te laten zinken en alleen de stad Jacinto is nog over. Marcus Fenix heeft opnieuw de taak om samen met zijn team de Locust tegen te houden in een ultieme poging de wereld te redden. Dit centrale thema is gelijk aan dat van het eerste deel, maar bevat veel meer diepgang. Zo kom je veel meer te weten over de Locust en hun beleving van de oorlog. Ook zijn thema’s als vriendschap, liefde en verlies in de plot verwerkt, wat het verhaal doet uitgroeien tot een episch en meeslepend avontuur.

Dit epische en grootschalig gevoel van oorlog komt in Gears of War 2 veel beter naar voren dan in het eerste deel. Je hebt echt het gevoel dat je deel uitmaakt van iets groots en dat zie je terug in de missies. Je vecht in veldslagen, rijdt mee in colonnes en je helpt Jacinto te verdedigen tegen het aanvallende Locustleger.


Jacinto

Eén van de kritiekpunten op de missies uit het eerste deel was dat het soms te repetitief werd. De nieuwe verhaallijn betrekt Team Delta veel meer bij alle aspecten van de oorlog, wat als gevolg heeft dat de missies gevarieerder zijn. Zo wordt er bijvoorbeeld meer gebruik gemaakt van voertuigen, die je al dan niet zelf moet besturen. Denk hierbij aan enorme trucks, boten, gevechtsvoertuigen en zelfs Reavers en Brumaks (hierover later meer). Hoewel deze nieuwe voertuigen voor afwisseling zorgen, is het meteen ook het eerste minpunt aan het spel. De besturing van sommige voertuigen voelt wat log en ongecontroleerd aan, waardoor het soms lijkt alsof je niet eens achter het stuur zit. Gelukkig zijn de voertuigscènes niet al te lang en ben je er vrij makkelijk doorheen.

Je zult in Gears of War 2 ook een grotere diversiteit aan gevechtssituaties tegenkomen. Soms moet je een basis aanvallen, de andere keer juist verdedigen. De ene keer met Team Delta, dan weer met een heel leger. Ook het verbeterde gebruik van hoogteverschillen zorgt voor dynamische gevechtssituaties. De omgeving speelt ook een grotere rol en kleine interactieve elementen zorgen voor wat afleiding. Er is bijvoorbeeld een level waarin je met een wagen over een bevroren meer heen moet rijden, terwijl dit links en rechts aan het inzakken is. Dit soort extra game-elementen zijn een leuke afwisseling op al het knallen.