Professor Layton and the Curious Village

koei

Echte topgames zijn er de afgelopen tijd vrijwel niet meer verschenen op de Nintendo DS. De laatste game waarmee ik me langere tijd heb vermaakt was the Legend of Zelda: Phantom Hourglass en die is al een jaar oud. Gelukkig is het wachten nu ten einde met de komst van Professor Layton and the curious village.

Professor Layton and the curious village is een adventure, maar wel één waarbij de nadruk op het oplossen van puzzels ligt en niet zo zeer op het verzamelen van allerhande items waar je later mogelijk iets nuttigs mee kunt. Eigenlijk is het adventure-gedeelte alleen een (goed) omhulsel voor de puzzels. Je begint het spel in de auto onderweg naar St. Mystere. Je hulp is ingeroepen bij de zoektocht naar de Gouden appel, een schat die in het dorp verstopt is. Aangezien jij Professor Layton, de beroemde raadsel-oplosser, bent aan jou de taak om deze puzzel op te lossen. Dit doe je door veel met de inwoners van het dorp te praten. Wat ze precies zeggen is niet zo heel erg belangrijk en is snel door te skippen mocht je dat willen. Nadat ze hun praatje gehouden hebben zullen ze je echter vaak een probleem voorleggen dat opgelost moet worden. Zo heeft de cafébaas wat moeite met het inschenken van drie liter water terwijl hij alleen meetkannen heeft van vier en vijf liter en krijgt een meisje een reep chocolade van haar vriendje met daarin een geheime boodschap die ontcijferd dient te worden. Nou ben ik thuis met raadsels opgegroeid en een deel van de raadsels kende ik dan ook al, maar het grootste gedeelte was voor mij nieuw. In totaal zijn er 120 raadsels op te lossen die je een stapje dichter bij het ontrafelen van het geheim van de Gouden appel brengen.

Met het oplossen van een raadsel kun je niet alleen weer verder met het spel, maar kun je eveneens picarats verdienen. Picarats zijn een soort punten en hoe moeilijker de vraag, des te meer picarats je kunt verdienen. Heb je een vraag fout beantwoord dan kun je nog een poging wagen, alleen dan wel voor minder picarats. Heb je een puzzel waar je echt niet uit komt dan kun je hints kopen. Elke puzzel heeft drie beschikbare hints, oplopend in hoe nuttig ze zijn. Voor de hints moet je betalen in de vorm van hintcoins die verstopt liggen over het hele dorp. Het niveau van de hints is erg wisselend. Soms krijg je het antwoord bijna kant en klaar voorgeschoteld, terwijl andere hints compleet nutteloos zijn en niets vertellen wat je nog niet wist of drie keer hetzelfde zeggen in andere woorden. Het aantal hintcoins is ook beperkt dus het is sowieso aan te raden om niet gelijk een hint te kopen als een puzzel niet lukt, je kunt hem namelijk ook later nog een keer proberen. Zo heb ik uren nagedacht over een puzzel over aliens die iemand bekijken die een gat in een papier maakt, en vervolgens aan geeft waar dit gat zit, en de vraag is dan wat de aliens precies gezien hebben. Hier je hersenen op blijven pijnigen zal weinig effect hebben, mijn ingeving kwam ook opeens een paar dagen later in de trein.

De puzzels variëren erg in soort. Puzzels met waterkannen en ballen die je uit een schuifpuzzel moet halen komen meerdere keren voor in een steeds hogere moeilijkheidsgraad. Het vervelende bij de ballen-schuifpuzzel is dat je deze puzzel móet halen voordat je verder kunt in het spel omdat de verhaallijn anders even stil ligt. Bij andere puzzels is dit meestal niet het geval. Deze kun je gewoon skippen als je het antwoord niet weet, om de puzzel later weer op te zoeken bij een heks die onopgeloste puzzels verzamelt. Puzzels die je al wel hebt opgelost verschijnen in je puzzel-index en kun je zo heel makkelijk nog eens spelen. Ook kun je hierdoor gemakkelijk zien welke puzzels je hebt gevonden en welke hiervan je al hebt opgelost.

Opslaan van het spel kan op elk gewenst moment, maar heeft invloed op het inladen van een save-game. In dit spel start je namelijk niet zomaar weer in het spel, maar krijg je een update over wat er allemaal is gebeurt de laatste tijd, vergelijkbaar met de terugblik in TV-programma’s. Deze terugblik is net als de meeste andere tussenfilmpjes inclusief voice-acting. Vooral Professor Layton zelf is erg goed gecast met een betweterige stem. De filmpjes zijn net als de puzzels zelf Engelstalig.

In een uur of tien heb je ontdekt wat de Gouden Appel precies is en waar je deze kunt vinden. Je kunt dan proberen de nog niet opgeloste puzzels alsnog op te lossen, of de extra unlockte puzzels te spelen, maar je kunt ook nieuwe puzzels downloaden via Wi-Fi.