WipEout HD

Misan
Veel gamers hoopten op WipEout als launchtitel van de PlayStation 3. Helaas moesten deze gamers bijna drie jaar wachten op het moment dat WipEout HD het levenslicht zag. Tijdens afgelopen EK kocht ik mijn PlayStation 3 (je moet toch wat als je niet van voetbal houdt), met in het achterhoofd op korte termijn weer WipEout te kunnen spelen. Natuurlijk gebruikte ik WipEout als excuus om de console te kopen, een Blu-ray speler had ik immers echt niet nodig en de centen had ik zonder goede reden als WipEout is ongetwijfeld beter kunnen besteden. Ongeveer een maand later kwam het bericht dat WipEout uitgesteld werd tot een niet nader te noemen datum. Helaas, maar het kwaad was al geschied. Reden voor het uitstel was dat WipEout HD niet door de epileptietest kwam. Er zijn maar weinig games die op zichzelf de aanschaf van een console rechtvaardigen. Toch ben ik niet de enige die dit doet. De enige WipEout games die ik voor WipEout HD gespeeld heb waren WipEout 2097 op de PlayStation en WipEout Fusion op de PlayStation 2, waarbij voornamelijk WipEout 2097 een onuitwisbare indruk achtergelaten heeft. Hoewel er zat critici zijn die geen hoge pet op hebben van de serie, staat de serie wel zijn mannetje vergeleken met andere series in het race-genre. De vraag is natuurlijk: maakt WipEout HD de hooggespannen verwachtingen waar, nu Sony Computer Entertainment Europe ontwikkelaar Psygnosis overgenomen heeft?

Ook in WipEout HD vlieg je met zogeheten Anti-Gravity pods: vliegtuigen die niet beïnvloed worden door de zwaartekracht. Er zijn in totaal twaalf verschillende teams waarvoor je kunt racen. Elk team heeft zo zijn verschillende eigenschappen en design. De pods hebben eigenschappen als snelheid, stuwkracht, bestuurbaarheid en schilden in meer of mindere mate ontwikkeld. Teams hebben uiteenlopende namen, waarbij AG Systems, Auricom, Qirex en FEISAR sinds het begin van de serie in WipEout zitten. Bij de start van een race merk je voornamelijk dat je sneller of minder snel accelereert door je stuwkracht en stuur je sterker doordat de bestuurbaarheid beter is. Ook schilden zijn belangrijk, aangezien je bij botsingen of allerhande wapens die tegen je gebruikt worden energie verliest. Het verschil in snelheid tussen de verschillende teams heb ik niet gemerkt. Het verschil zal er ongetwijfeld zijn, maar met een Goteki 45 kan ik net zo goed goud behalen in een tijdrit als met een Piranha.

WipEout HD kent vijf verschillende soorten spelmodi. In een race vlieg je met tot zeven andere coureurs naar de finish. Tijdens de race kun je naast over de standaard versnellingsplateaus te vliegen ook kiezen om over wapenplateaus te vliegen. Als je over een versnellingsplateau vliegt dan krijg je direct een snelheidsboost om je oren en als je over een wapenplateau vliegt dan krijg je een willekeurig wapen toebedeeld. De wapens zijn niet anders dan in mijn herinnering: de aardschok die een golf van schade toebrengt aan de pods voor je, raketten die je kunt richten op je tegenstanders en bijvoorbeeld een plasma-bom die je afschiet en schade toebrengt aan alles op zijn pad. Naast de casual wapens kun je bij een wapenplateau ook een tijdelijk schild krijgen waardoor je immuun bent voor aanvallen van anderen. Je kunt echter ook de auto pilot krijgen die enkele seconden het stuur van je overneemt of je een snelheidsboost die je zelf kunt timen of kun je een wapen krijgen waarmee je de energie uit een ander pod zuigt en hiermee de energiemeter van je eigen pod aanvult.