Galaga: Legions

Frank (Frankii)
De originele Galaga was een game waarin jij een gevechtsvliegtuig bestuurde. Je vloog door verschillende levels waarin je insecten moest verslaan die in verschillende patronen aan kwamen vliegen. Galaga: Legions is een remake van deze game, te vergelijken met de Championship-edition van Pac Man die ook op Xbox Live Arcade staat. Het is natuurlijk de vraag of dit niet alleen een saaie remake is, of dat het daadwerkelijk iets toevoegt aan deze klassieke game.

Adventure is de eerste game-mode die je tegenkomt. In deze mode is het de bedoeling om te proberen alle vijf de stages uit te spelen. Geloof me, dit is echt retemoeilijk. Ik ben nog niet verder dan de derde stage gekomen. Op zich leuk dat het zo moeilijk is, zo heb je een lekkere uitdaging. Maar aan de andere kant is het ongelooflijk frustrerend als je bijvoorbeeld steeds nét niet de vierde Stage bereikt, zoals in mijn geval. Naast Adventure is er de Championship mode. Hierin selecteer je een stage die je wilt spelen, vervolgens probeer je een zo hoog mogelijke score neer te zetten in deze stage. Naast deze modi is er nog een Tutorial om je te introduceren met de nieuwe gameplay-elementen van de game.

Net als in de originele Galaga komen in deze versie ook weer groepen met insecten op je af. Ongeveer twee seconden van te voren laat een lijn zien waar en hoe ze op je afkomen. Deze seconde kun je gebruiken om je satellites neer te zetten en om zelf de meest strategische plek uit te kiezen. Satellites zijn de twee kleine kanonnen die naast je vliegen. Deze kanonnen vliegen met je mee, maar je kunt ze ook een vaste plek geven door je linker-stick te bewegen. Je kunt zelf alleen maar vooruit schieten, maar deze satellites kun je alle kanten op laten schieten. Een erg toffe toevoeging vind ik zelf. Hoe je in de originele Galaga alleen links en rechts kon bewegen, kun je nu ook door de rest van het veld vliegen. Een must, aangezien er constant hordes met vijanden van alle kanten komen aanvliegen. Met de replay mode die ook in de game zit kun je jezelf bekijken, hierin kun je bijvoorbeeld erg goed zien of je de satellites toch niet beter ergens anders had kunnen plaatsen. Ook nieuw zijn een soort gelinkte insecten. Dit zijn vaak grotere insecten die verstopt zijn in een hele vlaag andere insecten, of de kop zijn van een lange slang van insecten. Zodra je deze afmaakt zal heel de golf van vijanden er omheen verdwijnen. Ook deze toevoeging komt de gameplay ten goede. Bommen zitten verder niet in de game verwerkt. Wel vind je in elke stage een soort zwart gat; als je deze kapot schiet worden alle vijanden eromheen opgezogen en bij je satellites geplaatst om ze van extra vuurkracht te voorzien.

Uiteraard heeft de game grafisch ook een flinke oppepper gehad. Elke stage heeft zijn eigen achtergrond en insect-design. Soms gaan je ogen wel pijn doen omdat je scherm helemaal vol zit met bewegende dingen, wat ook nog wel eens voor een lichte framedrop wil zorgen. Verder ziet het er allemaal best chic uit. Het geluid is verder niet heel speciaal. Een hyperactief technomuziekje op de achtergrond zoals je dat zou verwachten en gewoon standaard explosie- en schiet-geluiden. Al met al is het een redelijke game geworden. De verschillende nieuwe gameplay-elementen komen het geheel ten goede. Helaas ontbreekt een multiplayer-modus, iets wat ik toch graag had gezien in deze game. Uiteraard zitten er wel uitgebreide leaderboards in de game verwerkt zodat je je toch kunt meten aan je vrienden. Voor Galaga: Legions moet je 800 Microsoft Points over de virtuele toonbank smijten. Als doorgewinterde Galaga fanaat is deze game sowieso verplichte kost, maar als casual gamer wil je misschien toch liever uitwijken naar andere toppers op Arcade, zoals Geometry Wars 2.