Strongbad Episode 1: Homestar Ruiner

Niels (Rossdale)
Al jaren treitert de internet anti-held Strongbad zijn \"vrienden\" naar aanleiding van het beantwoorden van zijn e-mails. (Voor degenen onder ons die geen idee hebben over wie ik het heb, klik dan maar eens hier.) In de flashfilpjes zoals we die kennen begint Strongbad met het checken van zijn e-mail die hij vervolgens zo fout mogelijk opleest en beantwoordt, gevolgd door een soms suffe en soms hilarische belevenis in zijn wereld. Met karakters die bijvoorbeeld Strongsad, Strongmad, The Cheat en Homestar runner heten, zal het voor de meesten wel duidelijk zijn op welk niveau je de humor moet zoeken. Het is dan ook echt iets voor op een melige avond waarbij je ècht niets anders te doen hebt.

Homestar Ruiner is het eerste deel van de vijfdelige serie \"Strong Bad\'s Cool Game for Attractive People\". In de game begin je net als in de filmpjes met het achter je Lappy schuiven en je e-mail te openen onder het genot van een in een deuntje uitbarstende Strongbad die net de typerende openingstune heeft gezongen. \"Nobody can handle my style!\"

Na het lezen van deze e-mail besluit je om Homestar een flinke klap te verkopen, maar eenmaal bij je \"aartsvijand\" aangekomen veranderen al snel je plannen. Homestar is namelijk bezig om hard te trainen voor een race, niet zomaar een race maar de Triannual Race to the End of the Race! Dit is de ultieme race der races met aparte onderdelen en nog vreemdere regels. Het lijkt Strongbad een goed idee om mee te doen en Homestar te verslaan en op die manier belachelijk te maken. Helaas voor hem zijn de inschrijvingen reeds gesloten en moet je de race op een andere manier gaan verzieken. Als resultaat van je pesterijen (die buiten de race om nog veel grotere gevolgen hebben) eindigt Homestar als een zielig hoopje mens op jouw bank, in jouw keuken en in jouw slaapkamer. Damn, dat plan van je heeft zich ernstig tegen je gekeerd. Nu is het aan jou om, compleet tegen je principes in, Homestar te gaan helpen zodat hij weer wat gelukkiger wordt en het je lukt om hem je huis uit te schoppen.

De game bevat een hoop echt flauwe Strongbad humor zoals je van te voren mag verwachten. Er is een hoop te onderzoeken en bij vrijwel alles krijg je lollig commentaar, wat er toe leidde dat er met enige regelmaat een grijns op mijn gezicht verscheen. Het verhaal is niet bepaald diepgaand, maar leuk genoeg om je eventjes bezig te houden. Met nadruk op eventjes, want als je een beetje door hebt wat je moet doen dan heb je de game vrij snel uitgespeeld. Ik raad dan ook aan om op alles te klikken wat aanklikbaar is, zodat je een stuk meer speelplezier uit de game haalt. Het commentaar van alle karakters maakt het gebrek aan functionele voorwerpen wel goed.
Iets wat ik wel zeer vervelend vond is de manier waarop je met anderen praat. Er verschijnt een tekstballonnetje boven Strongbad met pictogrammen van de onderwerpen waar je het over kunt hebben. Dit werkt duidelijk en snel, maar het pictogrammetje blijft ook staan nadat je alles over dit onderwerp al hebt gevraagd. Hierdoor zul je er op blijven klikken totdat je ineens weer een bekende tekst voorbij hoort komen. Het is dus niet duidelijk wanneer je alles over een onderwerp gevraagd of gezegd hebt. Het is geen grote fout in de game, maar het kan op den duur wel wat irritatie teweeg brengen. De graphics zijn goed en precies zoals in de flashfilmpjes. Ook zijn alle stemmen zoals je gewend bent (of niet natuurlijk).