Civilization Revolution

J (SocialDisorder)

Sid Meier is al jarenlang succesvol met zijn Civilizationreeks op de PC. Met Civilization Revolution probeert Sid wat hoognodige beschaving op de consoles te brengen. Om dit succesvol te doen heeft hij wat gameplay-elementen uit de vroegere Civ-games aangepast of zelfs verwijderd.

Ten eerste is Civilization Revolution (CivRev) een stuk sneller dan z\'n voorgangers. Dit is vooral bereikt door een kleinere wereldmap. Je komt een stuk sneller je directe tegenstanders in de strijd om het grootste imperium tegen, waardoor je vrij rap beslissingen zal moeten nemen om ze af te troeven.
Een ander punt wat CivRev sneller maakt is het gebrek aan diepte en dit kan als een minpunt beschouwd worden door de Civilizationfans. Je hoeft met het bouwen van je gebouwen en militaire eenheden namelijk geen rekening meer te houden met het effect er van op je bevolking. Waar vroeger een nucleaire raket in je arsenaal nog voor onrust zorgde onder je bevolking, laat CivRev je deze zonder consequenties bouwen. Ook is het vervuilingselement verdwenen. Het hogere tempo van de game maakt het wel toegankelijker en leuker voor de meer casual gamer.

Niet alleen het tempo is toegankelijker gemaakt, ook de artstyle is wat vrolijker en cartoonesker dan gamers misschien gewend zijn van Civ-games. Daarnaast is de camera nu dichter op het speelveld gepositioneerd, waardoor je meer in de actie zit en je je meer verbonden voelt met je eenheden.
Zoals in alle Civ-games is het ook in CivRev de bedoeling om het beste imperium ter wereld op te bouwen. De titel \'het beste imperium\' kun je bereiken door een culturele, wetenschappelijke, militaire of economische overwinning te behalen.

Een culturele overwinning behaal je door het stichten van de VN. Dit kan je pas nadat het totaal aan bekeerde vijandelijke steden, gebouwde wereldwonderen en aangetrokken historische figuren tot 20 gestegen is. Een wetenschappelijke overwinning behaal je door als eerste een ruimteschip te bouwen en hiermee naar Alpha Centauri te reizen. Mocht je ervoor kiezen de militaire weg te bewandelen, dan zul je alle vijandelijke hoofdsteden moeten veroveren. De geldwolven onder jullie zullen echter voor een economische overwinning gaan door als eerste, met minimaal 20.000 goudstukken op zak de Wereldbank op te richten.
Deze verschillende einddoelen zorgen ervoor dat de game niet alleen diverse gamers aantrekt, maar dat ook gamers met verschillende speelstijlen het tegen elkaar op kunnen nemen om te bepalen wie zijn favoriete discipline het beste beheerst. Het zorgt er tevens voor dat vrijwel geen enkelen potje CivRev gelijk is wat de levensduur weer ten goede komt.

Je kunt dit echter helaas niet op één console doen, maar alleen via internet. Het ontbreken van een offline multiplayermode is begrijpelijk, maar tegelijkertijd erg jammer. De online multiplayermode is erg leuk en speelt practisch hetzelfde als de single playermode. Het is dan ook jammer te noemen dat de game erg veel moeite heeft met het maken van een verbinding met andere spelers. Als er dan eindelijk verbinding is kost het erg veel moeite om deze verbinding in stand te houden.