SEGA Bass Fishing

Synyster84
Ken je dat gevoel? Vroeg in de ochtend opstaan, koffertje met verschillende dobbers en haakjes klaarzetten. Kratje bier in de auto en lekker ergens in een afgelegen gebied jezelf in het gras zetten en een hengeltje gooien. Misschien niet altijd voor de vis, maar altijd voor de rust en gezelligheid. Nu hoef je niet meer vroeg uit je bed te komen of aan alle spullen te denken, want SEGA heeft hun arcade-hit uit 1998 uitgebracht voor de Wii. Geen vislucht, geen plotselinge regen, gewoon lekker achter je televisie hengelen. Nadat deze klassieker een tweede leven kreeg op de Dreamcast en later ook nog de PC lijkt het nu zijn beste plaats te hebben gevonden, of valt deze vis-game toch in het spreekwoordelijke water?



Maak je koffer open, maar laat het aas liggen. De virtuele vissen reageren er niet op, maar de lucht in je huis zal er niet echt op vooruit gaan. Als eerste kies je een spelmode. Hier heb je keus uit arcade, practice, tournament en nature trip. Arcade is zoals je al kunt raden het spel zoals je hem in de hallen kon spelen. Je krijgt twee minuten de tijd om aan een gewichtsquotum te voldoen. Haal je je quotum dan mag je door naar de volgende locatie. De dag is opgedeeld in vier delen en vier locaties. Elk deel van de dag heb je een ander tijdstip en soms ander weer. Voor elk dagdeel dat je haalt speel je nieuwe haken vrij en deze helpen weer om die grote jongens binnen te halen. Helaas kun je altijd zonder straf twee extra minuten krijgen als je het niet haalt, dus de echte uitdaging blijft hier uit. In tournament ga je met een aantal computergestuurde vissers het water op in een wedstrijdje vissen. Haal alles uit het water dat je aan je haak kunt rijgen, mits het voelt en ruikt als een vis. Je krijgt vier minuten de tijd hiervoor waarna wordt gewogen wie de meeste vis heeft gevangen. Dit is verreweg de leukste mode om in te spelen, aangezien je hier echt een competitie hebt. Practice is zoals verwacht om te oefenen, maar aangezien je hier geen tips krijgt of iets dergelijks is dit redelijk overbodig. Wel is het handig dat je zelf aan kunt geven op welk tijdstip je wilt vissen en met welke weersomstandigheden. Hiermee kun je oefenen met welk aas je het best kunt vissen en welke vissen er te vinden zijn. Toch heb je dit in de andere modes snel genoeg door, waardoor ze dit beter weg hadden kunnen laten of uit hadden moeten breiden. Tot slot hebben we dan nog de nieuwe nature trip, waarin je zonder tijdsdruk lekker kunt vissen. Zoek gewoon een mooi plekje uit en kijk waar die grote joekels zitten.



In SEGA Bass Fishing fungeert je remote als hengel en je nunchuk als molentje. Dit werkt gelukkig allemaal zeer intuïtief, waardoor niet veel uitleg nodig is. Maak een draaiende beweging met je nunchuk om de lijn binnen te halen en sla je remote omhoog om een vis aan de haak te slaan. Pas echt leuk wordt het wanneer je een joekel van een vis aan de haak hebt, aangezien deze niet zo snel hun lot tegemoet willen gaan. Die gekke vissen hebben niet door dat het om sportvissen gaat. Als een malloot trek je je remote omhoog en draai je je lijn in. De spanning op de lijn wordt te hoog en je krijgt een waarschuwing in beeld. Vlug gooi je je remote weer omlaag en stop je met binnenhalen. Zodra de vis weer wat speling geeft gaat het gevecht weer verder. Dit is het leukste gedeelte van het spel. Jammer genoeg kun je echt alleen baars vangen, hoewel je wel vier verschillende soorten baars hebt. De kleine visjes kun je zo binnendraaien, maar de grote jongens vergen toch echt inspanning en inzicht. Je bent dus ook redelijk tevreden over jezelf als je een baars van acht kilo binnen weet te halen. Even vergeet je de wereld om je heen en draait het alleen nog maar om een boot, een volwassen vent, een gek ding met een flinterdun draadje erdoorheen en een vis met een formaat en gewicht van ongeveer tien procent van bovengenoemde volwassen vent. Voor mij geeft dat aan dat er qua plezier genoeg te halen valt in dit spel, echter door de intensieve aard van de besturing hou je het niet lang vol. Je kunt dan wel kiezen om met A of B binnen te halen, maar dat maakt de ervaring weer saai. Spelen in kleine doses dus of gewoon in nature trip rustig aan doen is dan ook aan te raden.



Waar dit spel nog meer vol mee zit zijn lelijke graphics. Natuurlijk gaat gameplay over graphics, maar de oude Dreamcast graphics zijn maar een heel klein minuscuul beetje opgepoetst. Het water ziet er nog redelijk leuk uit, maar de omgevingen zijn saai en kaal. De visser ziet er misschien lekker old-school arcade uit, maar de animaties komen uit het sprite-tijdperk. Ook is het een kleine teleurstelling wanneer je na flink worstelen eindelijk een joekel van een vis omhoog trekt en je ziet dat het beestje er hoekiger uitziet dan een schilderij van Mondriaan. Qua geluid wordt er standaard werk afgeleverd. De effecten klinken allemaal zoals het hoort en de muziek is lekker ontspannend. Geen dingen die je de rest van je leven bijblijven, maar het doet wat het moet doen. Ook de typische SEGA arcade stem is terug in dit spel om je tips naar je hoofd te smijten of te vertellen dat je een geweldige vangst hebt binnengehaald.