SEGA Superstars Tennis

koei

Eén van de populairste tennis games op Nintendo consoles is altijd Mario Tennis geweest. De Wii moet het voorlopig zonder deze serie doen, dus kan SEGA mooi gebruik maken van dit gemis, en de leegte opvullen met SEGA Superstars Tennis. Een tennisspel aan de man brengen op de Wii is alleen niet zo gemakkelijk als het lijkt; iedereen met een Wii heeft tenslotte al een tennis-spel in huis met Wii Sports. SEGA Superstars Tennis hoopt mensen te verleiden door een hele rits bekende en minder bekende SEGA figuren in het spel te gooien, samen met een verzameling speciale vormen van tennis. Is dit genoeg om Wii Tennis aan de kant te schuiven en er vijftig euro voor neer te leggen?

De basis van een tennis-spel is natuurlijk het tennissen zelf. Dit kun je doen in losse wedstrijden of toernooien in 1 vs 1 of 2 vs 2. De standaardbesturing van SEGA Superstars tennis komt erg overeen met die van Wii Tennis. Als je met alleen de Wiimote speelt gaat het naar de bal lopen automatisch, en is het alleen nodig om de bal te slaan. Door je Wiimote op een bepaalde manier te bewegen en eventueel knoppen in te drukken kun je de bal op verschillende manieren slaan, zoals de bekende topspin en een smash. Heb je een aantal mooie ballen geslagen dan zul je zien dat de ster onder je voeten zich langzaam steeds meer vult. Is deze helemaal gevuld dan kun je de Superstar-state activeren. Na een kort introfilmpje zul je in plaats van Sonic opeens super Sonic zijn en kun je ballen slaan die zich niks aan trekken van natuurwetten en kriskras over het veld schieten. Is er een punt gescoord, dan verander je terug in de oude vertrouwde Sonic.

Naast de besturing met de Wiimote kun je er ook voor kiezen om een Nunchuck aan te sluiten. Hierdoor kun je gemakkelijk je personage de kant op laten rennen die jij wil. Aan te raden voor gevorderde spelers dus. Mocht je echter net als ik totaal sucken in besturing met de Wiimote, dan zijn er nog twee mogelijkheden. Allereerst kun je de classic Wii-controller aansluiten, en daarmee het spel op de ouderwetse manier spelen zoals je ook tennisspellen zonder motion controls speelde. Daarnaast kun je het spel ook op de ouderwetse manier spelen met je Wiimote door deze een kwartslag te draaien. Op dezelfde manier speel je de challenges.

De challenges zijn het onderdeel waarmee SEGA Superstars Tennis zich het meest onderscheidt van Wii Tennis. De challenges zijn allemaal gebouwd om een bepaald spel heen. Standaard heb je Sonic, Jet Set Radio, Curien Mansion (van House of the Dead), en Monkey Ball tot je beschikking. Elke serie heeft zijn eigen soort mini-games. Zo moet je bij Sonic ringen verzamelen terwijl je ondertussen op moet passen dat je niet geraakt wordt door een van de elektrische ballen die naar je toegegooid worden, en bij Jet Set Radio moet je de juiste kleur bal op een vlak op de grond laten stuiteren om deze in te kleuren en zo een afbeelding af te maken. De meest vermakelijke challenges zijn echter die van Curien Mansion. Vanaf de andere kant van het veld komen er allemaal zombies op je af gelopen die je met tennisballen weg moet slaan. Later zullen er grotere zombies komen, die je vaker moet raken, en zelfs zombies die zelf ook een racket hebben en terug slaan. Een aantal challenges zijn ook gewoon los te spelen in de gamesmode, in je eentje of met andere mensen. Haal je alle challenges van een wereld, dan zal een andere wereld beschikbaar worden waar je je tennistalent op los kunt laten. Daarnaast zul je vrij regelmatig een andere extra zoals een personage of muziekje vrijspelen door een challenge te halen. Hoewel de meeste challenges erg tof zijn om te spelen, zit er soms wel veel verschil in moeilijkheid tussen twee opeenvolgende challenges. De ene keer haal je een aantal challenges direct achter elkaar, omdat ze zo simpel zijn, terwijl je de keer daarna pas na tig keer proberen een challenge haalt.

Grafisch ziet SEGA Superstars Tennis er goed uit, zeker in vergelijking met het nogal simplistische Wii Tennis. De verschillende werelden hebben allemaal hun eigen coarts die duidelijk herkenbaar zijn en elementen bevatten van de games. Daarnaast wordt het spel begeleid door een soundtrack bestaande uit alle klassieke deuntjes van dezelfde SEGA-spellen. Bereid je dus voor op een feest van herkenning. Alle personages in het spel zien er goed uit, en er is voor iedereen wel een tof personage bij. Denk bijvoorbeeld aan Alex the Kidd, Ulala, Amigo en AiAi. Grote afwezige is natuurlijk Ecco the Dolphin.