Bully: Scholarship Edition

Bril_idioot
Dhr. B. Idioot
FOK!Games 12
1234 PC te FOK!

Dhr. J.P. Balkenende
Paradijsselpark 6
3743 MP te Capelle aan de IJssel

Geachte dhr. J.P. Balkenende,

Graag zou ik het met U het volgende onderwerp willen behandelen: Bully: Scholarship Edition. Als Nederlandse burger maak ik me namelijk zorgen, zorgen over het uitkomen van dit videospel en over het gebrek aan aandacht vanuit de politiek. Het verontwaardigt mij namelijk dat er bij het uitkomen van Bully, anderhalf jaar terug, moord en brand werd geschreeuwd, waarna Rockstar de naam snel in Canis Canem Edit veranderde om verdere commotie te voorkomen en dat er nu helemaal niets gebeurt. Terwijl het spel dit keer wel onder de naam Bully in de winkel ligt! Dit is werkelijk schandalig, dat ten eerste een spel dat de naam ‘Pestkop’ draagt in de winkels mag liggen en ten tweede dat een spel zo genadeloos gepoort mag worden!

Bully: Scholarship Edition is namelijk een schandalige port geworden. Zelfs het oppoetsen van de graphics en geluid was klaarblijkelijk te veel moeite voor Rockstar Vancouver, want in vergelijking met de PS2-versie ziet de Xbox 360-versie er amper beter uit en ook het geluid is nog steeds ‘last-gen’. Dat een mannelijke NPC anderhalf jaar geleden \'al\' tien zinnetjes willekeurig kon zeggen was natuurlijk prachtig, maar dat hij zijn vocabulaire nu, anderhalf jaar later, nog steeds niet heeft uitgebreid is natuurlijk schandalig. Ik vraag me dan ook af hoe het zit met de neuzen van de mannen van Rockstar Vancouver, want klaarblijkelijk hebben ze daar wel erg veel uit lopen vreten in plaats van hun spel op te tillen naar next-gen/current-gen.

Het volgende waar ik graag mijn beklag over zou willen doen is de toevoeging, of eigenlijk afwezigheid, van nieuwe content. Want met slechts acht nieuwe missies, vier nieuwe lessen, vier nieuwe karakters, twee-speler minigames en een aantal nieuwe rewards zijn de toevoegingen toch zeer magertjes te noemen. Deze toevoegingen zouden elke zelf-respecterende gamer dan ook niet moeten overhalen om dit spel te halen. Maar misschien ga ik nu ook iets te snel voor U en ik zal nog even kort voor U uitleggen wat Bully ook alweer is.

Bully speelt zich af op Bullworth Academy, een internaat vol stereotypes. Zo heb je bijvoorbeeld de bebrilde nerds, de bekakte rijkeluiskindertjes, de gladjanussen met hun vetkuiven en leren jasjes en de gespierde oliedomme sporters. Jij, Jimmy Hopkins, bent op deze school gedumpt door je moeder en haar toekomstige man en zal je staande moeten zien te houden tussen al het geweld van deze pubers. Natuurlijk is dit voor Jimmy, gezien zijn reputatie (hij werd al van verschillende scholen afgestuurd en Bullworth Academy is zijn laatste kans), geen enkel probleem. Vanaf het begin zul je dan ook al bezig zijn om de verschillende kliekjes uit elkaar te houden en het pesten te laten stoppen. Dit doe je door middel van het voltooien van missies om je zo op te werken in de hiërarchie van de school. Sta je hoger in de hiërarchie dan de nerds, dan zullen ze naar je luisteren en niet meer andere mensen pesten enzovoorts.

Er moet echter meer gebeuren, want Jimmy kan niet alleen maar lopen lanterfanten en mensen helpen. Hij moet namelijk ook naar school, net als elk ander kind. Op een dag zijn er twee lesuren, van negen tot en met half elf en van één tot en met half vier, die je kunt volgen. Kunnen, want je kunt er ook voor kiezen om te spijbelen, maar dan zul je uiteraard niets leren en geen beloningen ontvangen. Want elke keer als je een les succesvol voltooit, wat meestal neer komt op een mini-game in een aantal minuten te voltooien, krijg je een beloning. Dit kunnen handige vaardigheden zijn, zoals de vaardigheid om stinkbommen of jeukpoeder te maken, maar kunnen ook hele onbenullige dingen zijn, zoals een I Love Math-shirt of een muzieknoten-kostuum. Onbenullig, maar wel grappig natuurlijk. Maar hoe leuk deze lessen en beloningen meestal ook zijn, niets gaat er boven klieren en kattenkwaad uit halen, waardoor het hele pedagogisch verantwoorde deel eigenlijk in de soep loopt. U hoort het goed: pedagogisch verantwoord. Want dat is de boodschap achter Bully wel: ga naar je lessen en pest niet. In de praktijk is het echter veel leuker om niet naar je lessen te gaan en wel te gaan pesten, wat weer pedagogisch onverantwoord is! Ik maak me dan ook ernstige zorgen!

Met vriendelijke groet,

Joran de Groot
Een ongeruste Nederlandse staatsburger