Unreal Tournament 3

Victor (Diablos79)
De keuze om mij Unreal Tournament 3 te laten beoordelen is een gewaagde. Je zult je wellicht afvragen waarom dan? Dit omdat ik ten eerste niet van first-person shooters houd, ten tweede omdat ik niet echt veel met online gaming heb. Dus mij een FPS laten beoordelen die zich voornamelijk richt op online multiplayer lijkt op het eerste gezicht geen goede zet. Toch is de combinatie van mij als reviewer met dit spel niet zo dramatisch als het doet voorkomen. Deze jongen is objectief genoeg om te zien of hij een goed of slecht spel voor zijn neus heeft, daarbij komt dat als een spel in genre wat mij niet aanspreekt, mij toch weet te vermaken het fans van het genre zeker kan bekoren.


Alle voorgaande delen van Unreal heb ik aan mij voorbij laten gaan, dus zonder enige voorkennis begon ik aan dit laatste nieuwe schietfestijn in de serie. Zoals ik dat bij ieder spel doe begin ik ook hier met de single player modus. Na nog geen kwartier in het spel te zitten is mij al duidelijk waar UT3 zich op richt en dat is zeker niet een single player ervaring. Het verhaal gaat over Reaper, een Marcus Fenix (Gears of War) look-alike die het samen met zijn zus opneemt tegen de Necris, lelijke buitenaardse wezens. Maar het verhaal is kaal, suf en gaat eigenlijk nergens over. De hele single player campaign had netzo goed ‘practice’ modus kunnen heten, want dat is het eigenlijk. Een aaneenschakeling van verschillende mappen waarin de verschillende soorten matches aanbod komen. De bots waartegen je vecht zijn gelukkig wel van niveau, helemaal in hogere moeilijkheidsgraad, en wat wel leuk is, is dat je de campaign ook co-op door kunt spelen.

Waar het in dit spel allemaal om draait is multiplayer, online welteverstaan. Hier schittert het spel dan ook. Voordat je begint aan je online slachtpartijen mag je eerst kiezen wie je wilt zijn en kun je zijn of haar outfit wat aanpassen. Er is redelijk wat keuze in de soorten gevechten zoals Deathmatch, Team DeathMatch, Capture the Flag en Warfare. In de laatst genoemde kun je gebruik maken van voertuigen zoals de ‘goliath tank’ en de ‘hellbender truck’, die ook al in UT2004 zaten. Nieuw toegevoegd zijn de voertuigen van de Necris, hieronder bevinden zich een ‘stealth tank’ die mijnen kan leggen, schilden op kan zetten en tijd vertragende velden kan activeren. Verder heb je nog ‘hoverbikes’ en een groot spinachtig ding met laserkanonnen. Je kunt ervoor kiezen om zelf een server op te zetten of gewoon een match zoeken. Een match vinden gaat behoorlijk vlot en van lag is geen sprake (althans in de partijen die ik heb gespeeld had ik er geen last van). De gevechten gaan lekker snel en je moet altijd goed op je hoede zijn om niet gefragged te worden. Daarbij speelt het spel ook gewoon erg lekker weg. De besturing is simpel en daarom ook heel toegankelijk. Met de analoge sticks loop en richt je, de triggers gebruik je om van wapens te wisselen en om te knallen, en met de X-knop kun je springen. Het is tevens mogelijk om je af te zetten tegen een muur om zo je tegenstander te ontwijken.

De levels waarin de gevechten plaatsvinden zijn goed ontworpen met veel gangetjes, open plekken, bruggen en gebouwen. Ieder level is bezaaid met wapens, power ups en health-packs. Het vinden van het juiste wapen kan veel invloed hebben op je scoren. Met sommige wapens, zoals de rocket-launcher blaas je een tegenstander in één keer weg, en ook met de gatlinggun ben je een frag-machine. Voor de sluwe spelers onder ons is er natuurlijk ook de sniper-rifle waarmee je lekker vanuit een beschut plekje wat kills kunt maken, totdat iemand met een rocket-launcher je ontdekt en je een kopje kleiner maakt.




De presentatie van het spel is niet al te hoogstaand, saai rood met witte menu’s ontsieren een verder zeer goed uitziend spel. De Unreal 3 engine loopt prima op de PlayStation 3 en Epic heeft alles uit de kast gehaald om UT3 echt op en top eruit te laten zien. De levels en hun omgevingen zien er piekfijn uit met scherpe textures en mooie lichteffecten. Ook de personages zijn rijk gedetailleerd en zien er in de cutscenes erg indrukwekkend uit. Wel valt op dat Epic een voorliefde heeft voor opgepompte marines; net als in Gears of War zijn alle kerels breedgeschouderde spierbundels. Gelukkig zit er ook wat vrouwelijk schoon tussen. Het geluid is ook volop aanwezig, de buren zullen weten dat je aan het knallen bent. Helemaal op een dikke geluidsinstallatie is dit spel een feest en weet daarbij erg goed gebruik te maken van surround sound, die echt helpt bij het spelen. Je kunt namelijk via de verschillende geluidskanalen goed horen waar de actie zich afspeelt en zo kun je je vijanden snel vinden.