Wii Chess

Roy
Schaken kun je tegenwoordig overal doen. Er zijn tig \'echte\' bord versies verschenen variërend van borden met goedkope plastic tot luxe marmeren stenen. Ook zijn er ontelbaar veel digitale versies onder andere op internet of een willekeurige console. Nintendo vond het echter nodig om een nieuwe versie uit te brengen op de Wii die voor een relatief hoge prijs (30 euro) in de winkels ligt. De vraag is of deze Wii Chess een nuttige toevoeging is, of een goedkope manier om 30 euro uit de zakken van schaakliefhebbers te kloppen.

Ik zeg expres goedkope manier, want als je Wii Chess aan het spelen bent blijkt aan niets dat Nintendo er ook maar enige moeite in heeft gestopt. De game ziet er uit alsof het een port is van een 486 schaakgame. De kleuren zijn grauw en flets en erg jaren ‘80. Dankzij dit droevige uiterlijk komt Wii Chess erg goedkoop over. Zeker als je ook nog eens bedenkt dat je de game niet eens kunt besturen met de aanwijsfuncties van de Wiimote. Je moet per se de beeldjes besturen met d-pad en de A-knop. Dit is op zijn minst gezegd vreemd, je mag van een dergelijke game toch wel verwachten dat hij met de Wiimote functies te besturen zou zijn. Nou, niet dus. Vreemde beslissing... Wat betreft de soundtrack is het precies wat je mag verwachten van een Nintendo-game uit de Touch!-generations reeks. Rustige riedeltjes en simpele geluidseffecten, niets meer en niets minder.

Vooralsnog ziet het er dus naar uit dat Wii Chess niets te bieden heeft wat een aanschaf zou rechtvaardigen, maar dat is niet helemaal waar. Je kunt de game namelijk online spelen en dat is altijd fijn als je de uitdaging van een normaal mens zoekt en geen AI. Uiteraard werkt de game weer met de welbekende Friendcodes als je met vrienden wil spelen, en is er ook de optie om tegen een willekeurig iemand te schaken. Het voordeel van de online optie is dat mensen soms fouten maken die je tegen ze kunt gebruiken, nadeel is alleen dat er weer een behoorlijk aantal quitters zijn, mensen die stoppen voordat het potje is afgelopen. Gelukkig heb je in dat geval gewoon gewonnen en krijg je er punten bij.

Ben je een beginnende schaker dan is de analyse-optie een handige functie. Hiermee kun je opgeslagen wedstrijden (maximaal 20) terug bekijken. Met het analyseren van gespeelde wedstrijden is het dan de bedoeling dat je leert van je fouten en zo steeds beter wordt. Uiteraard gaat hier veel tijd in zitten en zul je een die-hard moeten zijn wil je zo jezelf trainen. Als je na een tijdje steeds beter wordt kun je steeds hogere niveaus AI, aan het spel groeit dan als het ware met jou mee. Overigens gebruikt Wii Chess de Loop Express techniek, een engine die gebaseerd is op de Loop-engine die in 2007 derde werd tijdens het World Computer Chess Championship in Amsterdam. Deze engine zorgt ervoor dat je op elk niveau een gepaste tegenstand krijgt van de AI.

Conclusie

Het is schandalig dat Nintendo een dergelijke game voor 30 euro in de winkels legt terwijl het meer zou volstaan als een simpele downloadable game. De game is erg karig qua opzet en het enige dat een beetje de moeite waard is, is de online optie. Een online optie is echter tegenwoordig geen uitzondering meer en is niet bijzonder. Schaakliefhebbers kunnen beter Spyglass voor de 360 downloaden, véél goedkoper, uitgebreider en bevat nog eens drie extra games ook. Wii Chess is dus geen aanrader te noemen, voor 30 euro krijg je veel en veel te weinig, ondanks dat de game zelf zo trots is op zijn Loop engine.