Buzz! Junior: Monster Rumble

koei

De Buzz!-serie staat natuurlijk bekend om zijn vele verschillende quizzen, waarvan Buzz! The Hollywood Quiz de recentste is, maar de Buzz!-serie bestaat uit meer games. Buzz! Junior is een andere soort Buzz!-game, een game die zich, zoals de naam al zegt, richt op kinderen. In plaats van een quiz is Monster Rumble, net als de eerdere Buzz! Junior-games Jungle Party en RoboJam, een spel vol mini-games.

Zoals de naam al een beetje verklapt is het thema van deze game monsters. Denk hierbij niet aan Godzilla en weerwolven enzo, maar meer aan monsters zoals je die kent uit Monsters Inc. Vrolijk gekleurde monsters die er vooral erg leuk uitzien dus. De monsters zijn er in vier verschillende kleuren, die corresponderen met de kleuren op de buzzers. Elk spel speel je ook met vier spelers, waarvan een deel eventueel computer gestuurd is. Je kunt het uiterlijk van je monster zelf bepalen door hem een ander lijf, armen, benen of gezicht te geven. De besturing hiervan gaat, net als de besturing in de menu\'s, hetzelfde als in de normale Buzz!games. Na het kiezen van de monsters kun je kiezen of je een standaard spel wilt spelen, waarbij de mini-games automatisch worden gekozen, of een eigen spel wilt maken waarbij je zelf de mini-games kunt kiezen. Vervolgens kun je kiezen hoe lang je precies wilt spelen. Dit varieert van een kort spel met vijf mini-games tot een marathon spel waarmee je wel een tijdje zoet bent.

De mini-games zelf verschillen erg van opzet. Zo zijn er de bekende buttonbash games, waarbij je gewoon zo snel mogelijk op je rode buzzer moet drukken, maar bij andere spellen gaat het weer om reactie vermogen en moet je zo snel mogelijk de juiste knop in drukken. De meeste mini-games zijn tijdgebonden: je moet bijvoorbeeld zoveel mogelijk punten verzamelen terwijl het bij andere games weer de bedoeling is om over een finishlijn heen te komen om te winnen. Het is dus van alles wat. In totaal zijn er bijna dertig mini-games beschikbaar.

Als je het over mini-games hebt dan komt al heel snel een vergelijking met Mario Party om de hoek kijken. Het grootste verschil tussen Mario Party en Monster Rumble is dat deze laatste geen overkoepelend spel heeft. Mario Party heeft een speelbord waarop alles gespeeld wordt, terwijl Monster Rumble enkel een verzameling mini-games is, met verder niets er omheen. Natuurlijk krijg je voor elke gewonnen mini-game punten en is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk punten hebt aan het eind, maar er zit geen extra spel omheen gebouwd. De verschillende mini-games worden enkel met elkaar verbonden door een scorebord, dat eigenlijk het spel alleen maar erg op houdt. Na elke mini-game wordt de winnaar gefeliciteerd, waarna in het score scherm langzaam alle plaatsen en bijbehorende punten verschijnen. Daarna verschijnt de totaal score en daarna pas kun je verder met een volgende mini-game die met een kort filmpje uitgelegd wordt (deze is gelukkig wel te skippen).

Grafisch gezien is de game erg mooi. Het openingsfilmpje is van tekenfilm kwaliteit en de monsters zien er goed uit. De kracht van de PlayStation 2 wordt prima benut in deze game. De muziek in de game is prima, maar niet van opvallende kwaliteit. Gewoon simpel, zoals het hoort bij zo\'n game. Het spel wordt begeleid door een voice-over die af en toe opmerkingen maakt over welke speler goed gaat en wie erg achter loopt bij een mini-game. Deze opmerkingen zijn gewoon in het Nederlands, maar je kunt ook voor Engelstalig commentaar kiezen mocht je dat fijner vinden. Ook Frans en Duits zijn mogelijk voor de liefhebbers. De voice-over is niet zo goed gedaan als die van quizhost Buzz, het is een beetje een saaie stem, maar het stoort ook niet.