Buzz! The Hollywood Quiz

koei

Sony slaat met de PlayStation 2 een andere weg in. Van een mainstream console waarop allerlei verschillende soorten games verschenen, wordt de console nu vooral in de markt gezet als een party console waarop je met je vrienden kunt gamen. Binnen korte tijd werden er een hele verzameling SingStar- en Buzz!-games uit de grond gestampt. De laatste telg uit de Buzz! quizgames is Buzz! The Hollywood Quiz, waarin je vragen mag gaan beantwoorden over Hollywood met zijn films en acteurs.

Voor iedereen die nog niet bekend is met de Buzz!-games eerst even een uitleg over de serie. Buzz! is een quiz op je PS2 gepresenteerd door een virtuele quizmaster met de originele naam Buzz. Om het spel te kunnen spelen heb je een setje speciale controllers nodig, genoemd buzzers. Deze kun je in combinatie met een Buzz!-game kopen en een setje van vier buzzers wordt aangesloten op een USB-poort. De nieuwere Buzz!-games, waaronder The Hollywood Quiz, zijn te spelen met twee setjes buzzers en dus maximaal acht personen. Een buzzer heeft een grote rode knop en een viertal gekleurde knoppen. Bij het beantwoorden van een vraag moet je soms eerst op de grote rode knop drukken, of direct al het juiste antwoord kiezen met de gekleurde knoppen. Het aantrekkelijke van de Buzz!-games is dat iedereen er direct mee aan de slag kan omdat het spel gewoon erg duidelijk is en de verschillende rondes elke keer weer worden uitgelegd (dit kan wel geskipt worden).

Buzz! The Hollywood Quiz focust zich, zoals de titel al verklapt, op de showbizz. In het spel moet je allerlei vragen over films, acteurs en personages beantwoorden. De vragen variëren van 'wie speelde de hoofdrol in Schindlers' List' tot ' Wat stond er op het visitekaartje van de Fairy Godmother uit Shrek'. De meeste vragen zijn redelijk recent of gaan over grote films en filmsterren die bijna iedereen wel kent. Je hoeft dus niet alle films gezien te hebben en zelfs politieman nummer drie te kennen. Veel vragen worden vergezeld met foto's of korte filmfragmenten. Mocht je overtuigd zijn van je filmkennis dan kun je er ook voor kiezen om moeilijkere vragen te beantwoorden. Deze zijn echter niet heel veel moeilijker dan de standaard vragen.

Zoals elke Buzz!-game bestaat ook deze game uit een aantal rondes. Je kunt ervoor kiezen om een standaardspel te spelen met standaardrondes, of om zelf te kiezen welke rondes je wilt spelen. Gewoon enkel vragen beantwoorden kan natuurlijk ook. Je begint het spel standaard met punten verzamelen door het snelst het juiste antwoord te geven. Snelheid is in alle rondes belangrijk, hoe sneller je antwoord, des te meer kans je hebt op veel punten. In ' de juiste volgorde' is het niet gewoon een vraag beantwoorden, maar moet je antwoorden in de juiste volgorde zetten. Denk hierbij aan een titel van een film die opgesplitst is in losse woorden, of het op chronologische volgorde zetten van een viertal films van Julia Roberts. In de ronde 'doorschuiven maar' kun je zelf de categorie kiezen waarover je vragen wilt beantwoorden. Beantwoord je de vraag goed dan ontvang je 250 punten, maar heb je hem fout dan schuiven die punten door naar de volgende speler die 500 punten kan winnen en zo schuiven de punten door totdat iemand de vraag goed heeft waarna er weer op 250 punten begonnen wordt. Ook een leuke nieuwe ronde is 'feit of fictie' waarbij er een stelling wordt gegeven waarvan je vervolgens moet zeggen of het echt waar is, of dat het grote onzin is.

De laatste ronde is altijd dezelfde ronde, en deze heeft de toepasselijke titel 'aftellen maar' gekregen. Alle eerder verdiende punten worden omgezet in levensbalken, waarbij de gene met de meeste punten een volle levensbalk krijgt en de andere levensbalken gevuld worden naar verhouding. Zodra een vraag is gesteld beginnen de balken leeg te lopen tot het moment waarop je antwoord geeft. De eerste met het goede antwoord krijgt wat vulling erbij, de anderen met het juiste antwoord blijven hetzelfde, en de mensen met een verkeerd antwoord verliezen vulling. Is je balk leeg dan lig je uit het spel, en blijf je als laatste over dan win je het spel. In deze game geen ranglijsten meer dus. Wel komen er na afloop allerlei andere statistiekjes beschikbaar zoals wie de meeste antwoorden goed had en wie het snelste antwoordde. Zinloze informatie maar toch grappig om te zien.

De singleplayer variant van het spel is hetzelfde als in eerdere Buzz!-games. Eerst krijg je tien vragen waarmee je tijd kunt sparen. Als je een vraag goed beantwoord kun je maximaal tien seconden sparen, afhankelijk van hoe snel je antwoord. In je verzamelde tijd kun je vervolgens een eenpersoons versie van de zwakste schakel spelen. Hoe meer vragen op rij je goed hebt, des te meer punten een goed antwoord waard is. Punten kan je veilig stellen door ze op de bank te zetten, maar doe je dit te laat en geef je een fout antwoord dan zijn al je verzamelde punten weg. Een spel dat ook in je eentje nog leuk is om te spelen dus.

Het filmaspect is niet enkel beperkt gebleven tot de vragen, ook zijn er een aantal speelbare personages vervangen. Nieuw zijn bijvoorbeeld de vis achtige Alien en de piratenkapitein. Daarnaast zijn Buzz's opmerkingen tussendoor vervangen door bekende filmquotes zoals die van zijn naamgenoot uit Toy Story "To Infinity! ... And Beyond". Het geheel brengt een leuk sfeertje met zich mee wat vrijwel iedereen wel zal kunnen waarderen.