Football Manager 2008

Bril_idioot
Als klein jongetje wist ik al precies wat ik wilde worden: trainer van honden voor hondenraces. Wat leek mij dat fantastisch, met dieren werken, ze laten racen en zelf lui aan de kant te zitten. Misschien is dat ook wel de reden dat ik nooit een echte voetballer ben geworden, luiheid. Als ik al ooit op het voetbalveld te vinden was, dan stond ik tussen de doelpalen, want ik ga toch zeker niet achter een bal aan rennen. Toch vind ik voetbal een prachtige sport en doe ik niets liever dan zo\'n potje voetbal te kijken. Juist, terwijl ik zelf lui aan de kant zit. Football Manager is dan ook de perfecte game voor mij. Zo kan ik namelijk én een deel zijn van een voetbalteam én lui aan de kant zitten. Perfect.

Voor veel voetbalfans is de nieuwe Football Manager een jaarlijkse prik geworden. Hoe klein de verbeteringen in de nieuwe versie zijn, steevast wordt hij gehaald. Maar waarom eigenlijk? Is Football Manager niet gewoon een jaarlijkse data-update geworden? Of wordt de serie toch stiekem elk jaar iets leuker? Allebei de vragen zijn met een volmondig ja te beantwoorden. De game wordt inderdaad elk jaar iets leuker door een paar nieuwe features en een paar verbeteringen van de gameplay, maar zijn dit ook genoeg veranderingen en verbeteringen om je weer 50 euro voor neer te laten tellen? Daar zullen de meningen over verdeeld zijn en daar zal ik dan ook geen uitspraken over doen. Wat ik echter wel durf te zeggen is dat Football Manager 2008 een heel vette game is geworden.

Op het eerste gezicht lijkt er erg weinig veranderd aan het spel, maar dat is niet helemaal waar. Er zitten namelijk erg veel kleine veranderingen in het spel die het spel net iets sneller, uitgebreider en leuker maken. Zo krijg je bij het horen over een schorsing van een speler gelijk de mogelijkheid om hem te bestraffen voor die schorsing (waar je anders eerst de speler moest selecteren), door middel van een dropdownmenu in de hoek van het nieuwsbericht. Dit soort kleine verbeteringen zorgen er bij elkaar voor dat het spel net iets beter aanvoelt als zijn voorganger en je Football Manager 2007 weg zult leggen om nooit aan te raken.

Toch zit er vrijwel geen één nieuwe feature in de game die de gameplay erg beïnvloed. De enige nieuwe feature die dat doet is misschien wel die van de tuinman. De tuinman van je stadion zal namelijk aan het begin van het seizoen aan je vragen welke afmetingen je veld moeten krijgen. Hierbij heb je keuzes uit een lang veld, een klein veld en een normaal veld. Het lange veld is vooral handig voor teams die technisch niet zo goed zijn, maar het vooral van hun fysieke kracht moeten hebben. Want op een lang veld zul je meer moeten bewegen en een stuk meer ruimte hebben waardoor je een stuk minder duels met de tegenstander hoeft aan te gaan. Het kleine veld is juist weer erg handig voor de technisch begaafde teams, die juist graag de duels aan gaan om daarin de tegenstanders af te troeven. Een erg leuke aanvulling, maar helaas is dat de enige nieuwe feature die ook daadwerkelijk je wedstrijden beïnvloedt.

Er is overigens wel iets ‘groots’ toegevoegd wat geen invloed heeft op de gameplay, maar wel op het spel zelf. Namelijk ‘FaceGen’. FaceGen zal random gezichten gaan genereren bij de zogenaamde regens (spelers die het spel in de loop der jaren zelf aanmaakt). Het blijft alleen niet bij genereren, want FaceGen zal er ook voor gaan zorgen dat de gezichten van regens steeds ouder zullen gaan lijken naarmate de tijd verstrijkt. Zo zal een 16-jarig jongetje nog een onbehaarde babyface hebben, terwijl een 30-jarige veteraan al de eerste tekenen van oudheid zal vertonen.