Sega Rally

Niels (Rossdale)
Al vanaf mijn jeugd is Sega Rally een waar begrip in de arcadehallen. Als kleine jongen kroop ik in zo\'n racestoel en gooide een gulden in de automaat. Na het rijden van meestal slechts twee en een halve ronde verscheen er heel groot Game Over in het beeld, waarna ik daarna gedesillusioneerd afdroop en keek hoe de grote jongens het wel voor elkaar kregen om een complete race uit te rijden. Na al die jaren die in de tussentijd zijn voorbij zijn gevlogen zal ik nu eindelijk mijn revanche halen!

In 2006 kwam er al een opvolger op de PS2 uit van deze roemruchte racerserie genaamd Sega Rally 2006. Echter, de gameplay en de onrealistische aard van deze racer deden het het niet goed op deze console en de game werd daarom ook slecht ontvangen. Nu probeert Sega het opnieuw op de consoles met de game die simpelweg de naam Sega Rally heeft gekregen. Hebben ze dit keer wel de fun uit de arcadehal naar de console kunnen overbrengen?

Sega Rally is opgedeeld in vier verschillende spelmodi, namelijk Championship, Quick Race, Time Trial en Multiplayer. Hiervan stelt Championship de career-achtige mode voor waar je nieuwe auto\'s en paintjobs kunt unlocken. In totaal zijn er 108 verschillende races welke zijn onderverdeeld in verschillende secties die oplopen van amateur tot master. Elke sectie is weer opgedeeld in meerdere toernooien die elk weer bestaan uit drie races. De game bevat zestien unieke tracks, waardoor je genoeg variatie krijgt in de toernooien die je aan zult gaan pakken.

Tijdens het je weg omhoog vechten in de championship mode zul je jouw tegenstanders te snel af moeten zijn op zeer verschillende terreinen. Zo zal je in de Safari-races door de modder kunnen raggen om vervolgens meer snelheid op te pakken over de verharde zandpaadjes. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Alpine-races waar je door de bochten moet zien te glibberen over natte wegen en sneeuwpaadjes. Ook zul je verder nog door canyons, over ijzige wegen en door tropische oorden heen crossen in je jacht naar de eerste plaats.

Voordat je kunt starten met je eerste race zul je een wagen en een bijbehorende paintjob moeten kiezen. In het begin zal dit alleen de standaard look zijn, maar door races te winnen zul je al snel anderen kunnen unlocken. In tegenstelling tot vele andere games is dat het enige wat je aan je auto kunt veranderen.
In het begin van de game beschik je nog maar over twee verschillende auto\'s, echter binnen enkele races zul je al een aantal nieuwe van de in totaal 30 verschillende vierwiel- en tweewielaangedreven auto\'s kunnen vrijspelen.

Nadat je de auto gekozen hebt waarmee je aan een toernooi wilt beginnen zul je moeten kiezen welke afstelling je wilt gebruiken; een wegafstelling of een off-roadafstelling. Als je jouw auto afstemt op de weg zal hij een stuk meer power hebben en zul je veel harder over de rechte wegen kunnen scheuren, de off-roadaftelling zorgt er juist voor dat je in de bochten veel meer grip krijgt en het zal ook zorgen dat je een stuk sneller over een gedeelte murw zand heen stuift. Voor de start van het toernooi is het dus verstandig om te kijken uit welke soort races hij bestaat en welke omgevingen je zult moeten trotseren.