Worms: Open Warfare 2

BBoelie
Sommige games verouderen nooit. Menig moderne gamer grijpt dan ook nog wel eens terug naar een aantal historische mijlpalen voor een potje Tetris, Pac-Man of zelfs Pong. Veel nieuwe games zijn dan in zekere mate ook op deze titels gebaseerd en velen borduren verder op hun succes. Zo ook bij Worms. Deze serie is vanwege een geniale combinatie van simpele gameplay en platte humor uitgegroeid tot een reeks die voor een hoop doelgroepen zeer geschikt is. Er zit echter een keerzijde aan het succesverhaal. De roze rakkers zijn namelijk al zo lang actief in de gameswereld dat het op een gegeven moment begint te lijken op een herhalingsoefening, een verschijnsel dat kan zorgen voor vermindering van het spelplezier.

Ook in Worms: Open Warfare 2 is er in dergelijke mate sprake van een herhalingsoefening, al vind ik het deze keer nog niet eens zo negatief. In het nieuwe PSP-spel begeeft de gamer zich namelijk erg dicht bij het originele spelconcept en zo zul je ook de welbekende gameplay aantreffen, met het originele plezier tot gevolg. Na een simpele tutorial gedaan te hebben zul je dan ook al snel in het strijdgeweld terechtkomen. Hierin zul je de welbekende wapens moeten benutten om je vijanden, die zich overal in de platte (lees: 2D) wereld bevinden, te verslaan. Je wint zoals voorheen pas als jouw team het hele speelveld (dat vaak uit een aantal bergjes en dalen bestaat) ontdaan heeft van vijandige wormen. Hiermee dien je het hele speelveld en al je wapens optimaal te gebruiken. Dit voelt allemaal erg vertrouwd aan omdat je het al zo vaak hebt gedaan.

Toch is het niet helemaal geweldig, deze herhalingsoefening. Zo voelt het niet erg uniek. Dit spelprincipe ken je al op je duimpje, en vind je in deze exacte vorm ook terug op de PC. Het is dan ook nog niet eens zo dom om te bedenken dat je net zo goed voor vijf euro de budgetbak eens kunt doorspitten voor een Worms-titel. Ook kan het zijn dat je uitgekeken raakt op de overkoepelende gameplay van dit spel, ook weer doordat het voelt als een herhaling.

Nu ga ik misschien wel iets te ver. De exacte inhoud van Worms Open Warfare 2 vind je niet terug in de budgetbak. Er zijn namelijk heus wel wat aanpassingen. Naast een aantal kleine mogelijkheden tot customizing van je wormpjes zul je vooral veel plezier beleven aan de heuse puzzel-mode. Hierin speel je verschillende puzzeltjes uit waarbij je de wapens en mogelijkheden van je wormen optimaal moet benutten. Ik geef een voorbeeld. Ik bevind mij met twee wormpjes op een plateau met een vijandelijke, ongewapende derde worm. Zelf ben ik echter ook slechts in het bezit van een springtouw om een rondje te skippen en een stalen balk die ik in de lucht kan plaatsen. De kunst is om zoveel mogelijk hoogte te creëren om één van mijn kornuiten (eentje heeft slechts 1 hp) dood te laten vallen naast het vijandelijke wormpje. Dit heeft zo zijn gevolgen, mijn wormpje schakelt zichzelf na de val ritueel uit met explosieven waardoor hij, je raadt het al, ook de vijandelijke worm uitschakelt. Zoals je misschien wel begrijpt zorgt deze puzzelmode voor een leuke afwisseling op de standaardgameplay die je in Worms- spellen aantreft.

Deze leuke puzzelmode is niet het enige positieve aan deze game, want ook online is de game leuk speelbaar. Het is soms even zoeken, maar er gaat simpelweg niks boven een lekker potje Worms terwijl je onder het genot van een drankje languit op de bank ligt. En dit is ook de kracht van Worms op de PSP en gelijk het voornaamste punt van onderscheid met de PC-klassieker. Je kunt de game namelijk spelen wanneer je wilt, en dit is erg praktisch bij een game met zo’n simpel spelprincipe. Je kunt het gewoon steeds even oppakken. In de bus naar school, in je tussenuurtje en tot slot weer op de terugreis naar huis. Worms is voor elk moment. Op de PSP is dit natuurlijk perfect mogelijk.