Transformers The Game

Roy
Autobots, roll out! Wie kent het niet? Jaaaaaren geleden was Transformers één van de tofste tekenfilmseries op TV en onlangs verscheen er een volwaardige film in de bioscopen. De film van Michael Bay is extreem cool en verplicht voor iedereen met een zwak voor de Transformers. Zoals bij elke grote film is er natuurlijk ook een game die bij de film hoort. Meestal is het niet veel soeps, maar de Transformers zijn ideaal game materiaal, dus dat moet wel een toffe game worden toch?

De game begint nog vóór het verhaal in de film, je speelt Bumblebee en je bent net geland op aarde waar je te horen krijgt dat je naar de tweedehands autozaak moet waar Sam een auto mag uitzoeken. Onderweg moet je wat Decepticons opzoeken en uit de weg ruimen. De game begint als een willekeurige free roaming game; je start ergens in de stad en er wordt een locatie aangegeven waar je naartoe moet. Als Transformer kun je natuurlijk kiezen om te gaan lopen of om te gaan rijden (het wisselen van vorm is errug gaaf). Helaas is het besturen van je auto-vorm een ware hel; je zwabbert alle kanten op en het lijkt alsof je op ijs rijdt zo gevoelig is de besturing. Tevens komt het erg raar over dat je bomen uit de grond kan rijden als ware het lantaarnpalen en dat de mensen die rondlopen niet geraakt kunnen worden. Dit hele rijden door de stad voelt aan alsof je een last-gen GTA aan het spelen bent. Lopend van locatie naar locatie gaan is echter geen optie omdat je dan veel trager bent en sommige missies falen omdat je niet op tijd bent. Je bent dus verplicht te gaan rijden.

Eenmaal op de plek van bestemming aangekomen is het knokken geblazen want de Decepticons willen niet dat jij jouw taak volbrengt. In je robot-vorm kun je slaan en schieten, maar meestal komt het neer op slaan. Close-combat is namelijk veel gemakkelijker dan het schieten want het richten werkt hetzelfde als het sturen in de auto, veel te gevoelig. Als je alle Decepticons vernietigd hebt ga je naar de volgende missie en ondertussen wordt het verhaal verteld. De missies zelf komen helaas vrijwel altijd op hetzelfde neer, zoek de Decepticons en vernietig ze. Hierbij moet je als Autobot wel opletten dat je niet teveel van de omgeving meeneemt in het vernietigen; de Autobots willen de mensheid geen kwaad doen.

Naast het verhaal spelen vanuit Autobot perspectief kun je ook kiezen voor de Decepticons. Als je als bad-robot speelt begin je het verhaal op de militaire basis in de woestijn, daar waar de film ook begint. Je moet de complete basis vernietigen om de mensheid te laten zien waartoe de Decepticons allemaal in staat zijn. Beide verhaallijnen hebben een ander verloop en een ander doel: Protect en Destroy. Hoewel beide verhaallijnen en einddoelen anders zijn is er op gameplaygebied niet veel verschil. Het is steeds \"ga naar locatie X en doe daar Y\". Erg herhalend en vrij saai op een gegeven moment, vooral ook omdat het vechten zelf niet echt veel voorstelt. Je blijft ofwel de schietknop ingedrukt houden, of je buttonbasht de melee-aanvalknop. Hersenloze shit dus.

Ook qua uiterlijk valt de game zwaar tegen, de graphics zijn totaal PS3-onwaardig en zouden op de PS2 zelfs met gemak gedaan kunnen worden. De omgevingen zijn kaal en saai, alles is kartelig en simpel gezegd lelijk. Het enige positieve wat betreft de presentatie zijn eigenlijk de tussenfilmpjes, deze zijn van prima kwaliteit en slepen je wel mee in het verhaal. Het menu verdient ook een pluspuntje, alle verschillende lagen in het menu worden getoond door een roterende Allspark. Geluidstechnisch is de game standaard, er zitten wat leuke surroundeffecten tussen, maar het is allemaal niet bijzonder, maar ook zeker niet slecht.