Call of Duty 3

Roy
Er zijn tegenwoordig tientallen shooters te koop met als thema de Tweede Wereldoorlog. De twee bekendste titels zijn Medal of Honor en Call of Duty. Van beide titels zijn ook weer veel verschillende delen verschenen en er lijkt geen einde aan te komen. Het nieuwste deel in de CoD-serie is echter de eerste WWII shooter voor de PS3, dus mogen we flink wat nieuws verwachten! Toch?

Nee... Call of Duty 3 voor de PS3 is identiek aan de Xbox 360-versie. De levels en missies beginnen hetzelfde en eindigen hetzelfde (mits je ze tot een goed einde brengt natuurlijk). De hele game is precies opgebouwd zoals zijn broertje op de 360. Ook qua controls is er niet veel veranderd, het enige dat de PS3-versie dan wel weer heeft is SIXAXIS controls. Of nou ja, controls, het is een kleine extra feature die mogelijk is dankzij de motion sensors in de SIXAXIS. Op bepaalde punten moet je met je controller schudden om vijanden van je af te houden. Wanneer je dit moet doen wordt netjes aangegeven op je scherm.

Een dergelijke toevoeging is niet meer dan een gimmick en erg karig in vergelijking met de Wii-versie van CoD3 waar je het hele richten kan doen met de Wiimote. Die versie kent op gameplay gebied de grootste vernieuwingen/veranderingen als je alle CoD3 versies vergelijkt.

Misschien dat de PS3 dan een enorme vooruitgang biedt op gebied van graphics en geluid? Helaas, ook hier is de versie identiek aan de 360-variant. Zowel de graphics als het geluid zijn niet van elkaar te onderscheiden. Positief bekeken betekent dit dus dat je op de PS3 net zoveel chaos, crisis en hectiek mag verwachten als op de Xbox 360. De beleving van de game is ook erg intens en adrenaline verhogend. Het zweet staat je vaak in de handen en de presentatie van de game werkt daar zeker aan mee, alles voelt realistisch aan. Vooral de omgevingen in de steden, of wat daar van over is, zien er fantastisch uit.

Helaas krijg je constant tijdens het gamen het gevoel dat je het allemaal al eens gezien hebt. In films, in boeken en ook in games. De Tweede Wereldoorlog is zo ontzettend uitgemolken dat Mario er jaloers op is. Gelukkig is Call of Duty 4 een game met een moderne setting waarin je het opneemt tegen terroristen... Goed, of dat origineel genoeg is laat ik in het midden, dat is irrelevant voor deze review.