Virtua Tennis 3

Richard (Richardfun)
Op het gebied van tennisgames heb je twee toppers, de Top Spin games en de Virtua Tennis reeks. Van die laatste is nu het derde deel uitgekomen voor de PC en net als de vorige delen is dit een juweeltje op het gebied van tennis games.

De hoofdmoot van de game wordt gevormd door de World Tour mode. In deze ‘career mode’ maak je jouw eigen speler aan en ga je de strijd aan met de toppers van het tennis circuit. Je begint door te kiezen hoe jouw speler er uit moet zien, of het een man of vrouw wordt , en zelfs de speelstijl van de speler kun je tot op zekere hoogte in stellen. Dit laatste beperkt zich echter wel tot het kiezen of jouw speler links- of rechtshandig is, en bijvoorbeeld kleine variaties in de poses van jouw speler als hij/zij een backhand slaat. Als je eenmaal een speler gecreëerd hebt ga je aan de slag. Op de wereldkaart zijn in feite drie verschillende dingen te doen: ten eerste kun je jouw character beter maken door deel te nemen aan verschillende trainingen. Deze trainingen zijn verpakt in een vaak komisch jasje. Zo oefen je jouw service door bowlingkegels om te slaan die aan de andere kant van het net staan, train je het slaan van volleys door de bal zo dicht mogelijk bij de bullseye te krijgen die aan de andere kant van het net op de baan geschilderd staat en bouw je de kracht van je returns op door het omslaan van opgestapelde olievaten. Naast deze ‘aparte’ trainingen is er ook nog de zogenaamde Tennis Academy. Hier kun je je richten op bepaalde kanten van jouw spel, zoals het slaan van een lob, of het passeren van je tegenstander met een krachtige forehand.

Uiteraard zal je ook mee moeten doen aan toernooien. Je begint echter wel aan je carrière als de nummer 300 van de wereld, en zal eerst een aantal toernooien moeten spelen tegen mensen die 300e of lager staan om mee te mogen doen aan hogere toernooien. Zo zul je van obscure toernooitjes in de ‘middle of nowhere’ langzaam maar zeker opklimmen naar de Grand Slam toernooien. Tijdens de eerste toernooien speel je wedstrijden van twee games, maar dit zal bij de latere toernooien oplopen. Een volledige 5 setter zul je echter niet spelen, net zoals je bij FIFA of Pro Evolution Soccer niet snel twee keer 45 minuten zult spelen. Een aspect wat behouden is van de oude games, en wat toch enigszins jammer is, is het feit dat je vanaf het eerste toernooi al tegen toppers speelt. Zo zul je in het begin mensen als Rafael Nadal of Mario Ancic moeiteloos van de baan tikken, en zullen de rollen omgekeerd worden als je mee gaat doen aan de betere toernooien. Dit doet wat af aan de sfeer van de game, want het spelen tegen toppers als Federer is hierdoor na een uurtje niet bijzonder meer. Door toernooien te winnen klim je omhoog op de ranglijst, en verdien je ook extra outfits en rackets. De outfits zijn er vooral voor de sier, het zijn de rackets die echt invloed hebben op je spel. Het ene racket zal meer ‘power’ hebben, maar dit zal ten koste gaan van de precisie in jouw plaatsing van de bal. Afhankelijk van jouw speelstijl zul je kiezen voor een racket met veel ‘power’ of eentje waarvan vooral de precisie uitstekend is.

Naast de World Tour mode kun je ook één enkel potje spelen vanuit het hoofdmenu, een toernooi spelen of de trainingen uit de World Tour mode nog eens proberen. In de praktijk zal je je toch vooral bezig houden met de World Tour mode. Wat wel een gemis is, is het gebrek aan een online multi-player mode. Het was een dik pluspunt geweest als je online tegen andere custom characters had kunnen spelen, en het had in ieder geval de levensduur van de game aanzienlijk kunnen verlengen. Op één pc tegen of met elkaar spelen is eigenlijk alleen een optie als je de beschikking hebt over twee gamepads, omdat anders degene die met het toetsenbord moet spelen behoorlijk in het nadeel zal zijn.