Pac-Man Rally

Maarten (kepler)
Pac-man kent iedereen natuurlijk. Maar weinig mensen zullen weten dat hij ook kan racen en dit is mogelijk in de game Pac-Man Rally. Echt racen kan je het niet noemen; het is eigenlijk gewoon Mariokart, maar dan met Pac-Man als hoofdpersoon. De vraag is natuurlijk of Pac-Man Rally net zo geniaal is als Mariokart of dat Pac-Man beter in zijn doolhof kan blijven.

Unlocken van de cups

Het spel bevat een aantal verschillende modi, maar de belangrijkste is de circuit-mode. In deze mode zul je een aantal cups moeten winnen en deze cups zijn weer ingedeeld in verschillende fruitsoorten. Je begint met een tweetal cups en je kan de andere cups pas unlocken als je de voorgaande cups hebt gewonnen. Op zich niet zo’n probleem, maar je moet ze ook op dezelfde moeilijkheidsgraad hebben gewonnen. Wanneer je dus eentje op medium wint en de ander op hard dan gebeurt er niks. Dit is erg vreemd want je verwacht gewoon dat de cups gewoon unlocked worden, desnoods in de laagste moeilijkheidsgraad die je hebt gebruikt.

Nu maken die moeilijkheidsgraden eigenlijk heel weinig uit. Op Hard is het nog steeds heel erg makkelijk om te winnen, zeker de eerste twee cups. Daarna wordt het wel iets moeilijker, maar alle cups zijn binnen twee uurtjes te winnen zonder ook maar een punt te verliezen. Dit is natuurlijk erg jammer, want op deze manier zit er geen enkele uitdaging in het spel.

De circuits

De circuits waarop je kan racen zijn vooral in het begin aardig saai, maar dit wordt veel beter bij de laatste twee cups. Verschillende Namco games komen in de levels voorbij, zoals bijvoorbeeld Katamari Damacy. Dit is erg leuk gedaan, en het ontwerp van die latere levels is prima. Sommige levels lijken ontworpen te zijn terwijl iemand paddo’s op had, maar dit komt het level alleen maar ten goede. Verschillende hindernissen kom je tegen, zoals bijvoorbeeld rollende Katamari’s die je verpletteren, ridders die je doormidden hakken en robots die je laten spinnen. In het level kun je ook turbo-ramps te vinden, die je een leuk duwtje in de rug meegeven.

Natuurlijk kun je niet alleen maar gas geven en heeft Pac-Man nog een aantal truukjes beschikbaar. Je kunt bijvoorbeeld powersliden door de bochten, waardoor je een turbo-boost krijgt als je dit lang genoeg doet. Als je een bepaald aantal powerslides hebt gemaakt dan krijg je de mogelijkheid om een bescherm-engel te activeren. Met deze engel ben je onaantastbaar voor alle raketten, obstakels en alle andere gevaarlijke dingen in het spel. Deze powerslide is echter een beetje te krachtig en is mede de reden dat het spel zo makkelijk is.

Power-ups

In het level kun je verschillende power-ups vinden waarmee je wapens krijgt. Heel veel variatie zit er niet in de wapens. Je kunt bijvoorbeeld een sneeuwpop of een blokje achterlaten waardoor de tegenstander zal spinnen. Je kan ook verschillende raketten krijgen; eentje die achter de nummer 1 aangaat en eentje die je gewoon los kunt afvuren. De wapens zijn voor eventjes leuk, maar daarna zul je ze niet heel veel gebruiken. Naast power-ups kun je in het level ook verschillende stukken fruit vinden en de gele bolletjes waar Pac-Man zo van houdt. Als je het fruit oppikt kun je in sommige levels stukken afsnijden want alleen met fruit kun je die deur openen. Als je genoeg bolletjes oppikt dan kun je veranderen in de echte Pac-Man en je tegenstanders opeten. Andersom kan dit ook gebeuren, en verander je zelf in een spookje.

Een andere mode is de Battle-mode. Hier kun je tegen verschillende tegenstanders met A.I. strijden en proberen te winnen. Verschillende soorten battles zijn mogelijk: van Deathmatch tot het verzamelen van zoveel mogelijk fruit. In de Battle-mode zitten wel meer wapens zoals bijvoorbeeld een raket-werper, en die zijn best handig tijdens de battle. Helaas heb je vaak geen idee wat er allemaal gebeurt en wat de bedoeling is. Gewoon een beetje in de rondte schieten en proberen zoveel mogelijk fruit/wapens te verzamelen. Met meerdere personen is het wel veel leuker, maar de Battle-mode is iets wat niet veel gespeeld zal worden.