Star Fox Command

Niels (Boris-The-Blade)
Star Fox Command gaat voor een groot deel terug naar de roots en dat lijkt goed uit te pakken. In tegenstelling tot de twee delen op de Cube ben je hier wel aan je cockpit gekluisterd. Geen stap zet je op vaste grond en dinosauriërs zoals in Star Fox Adventure zijn helemaal afwezig. Er komen zelfs geen pseudo-grond levels in voor, zoals het rondrijden met de tank in Lylat Wars. Het spel bestaat uit puur vliegend schieten door het Star Fox Universum, zoals in Starwing. Of toch niet?

Bij de franchise werd bij elk deel iets nieuws geprobeerd. Dat dit niet altijd even positief uitpakte is nu wel duidelijk, maar de vernieuwingsdrang kan alleen maar als positief worden gezien. Star Fox Command past in deze traditie door van de voorgaande delen af te wijken op het verhaal en het strategische element. Om met de eerstgenoemde te beginnen, het verhaal heeft weliswaar een hoog soap-gehalte, maar interessant is dat je het zelf kunt beïnvloeden. Het verhaal wordt in beeld gebracht door conversaties tussen de verschillende personages. Bekende karakters uit de serie, zoals Fox, Falco en Slippy kletsen wat af tussen de missies door. Tijdens deze gesprekken krijg je af en toe verschillende keuzes voorgeschoteld. Je kunt op dergelijke momenten kiezen hoe het verhaal zich verder zal ontwikkelen en welke van de negen verschillende eindes jij zal krijgen nadat je het spel hebt uitgespeeld. Deze verschillende opties moet je jezelf voorstellen als ‘redt persoon a of verken eerst planeet b’. De game blijft natuurlijk actie-gericht en uiteindelijk ligt daar de nadruk op en zijn de keuzes alleen een middel om in verschillende levels vijanden overhoop te schieten. De eerste keer dat je het spel speelt ben je nog gebonden aan het standaard verhaal, maar nadat het spel een keer is uitgespeeld krijg je de sleutel om de keuzes te unlocken en kun je het spel nog eens een aantal keer van begin tot eind gaan spelen.

Star Fox oogt en ‘oort’ goed. Je begint het spel met de keuze uit een single- of multiplayer modus. Bij de meerspeler-modus is er de optie om via WiFi tegen drie anderen of lokaal tegen vijf anderen Star Fox te spelen. Bij deze multiplay is er geen sprake van teamwork maar dat is geen gemis, omdat het toch vooral om de spannende ‘ieder voor zich’ dogfights draait.
De singleplayer is het belangrijkste onderdeel van het spel en als je deze geselecteerd hebt begin je na een korte verhalende intro met een aantal oefenmissies, of meteen met je eerste echte opdracht, naar gelang je voorkeur.