Final Fantasy V Advance

Ingrid (Laniboekje)
Zo\'n vijftien jaar na de release van FFV in Japan op de SNES heeft het spel een remake mogen ondergaan en houdt het spel Final Fantasy liefhebbers nog steeds in haar greep. FFV is inmiddels al het derde spel uit de Final Fantasy reeks die geport wordt naar de GBA, eerder kwamen al FFI + FFII (Dawn of Souls) en FFIV naar de handheld toe. Tevens is Final Fantasy V (FFV) één van de drie \'kindjes\' van Square Enix die deze herfst in Amerika heeft mogen verschijnen. Samen met FFV zijn ook FFIII (Nintendo DS) en FFXII (PS2) verschenen.



In het spel draait alles om kristallen die op een mysterieuze wijze vernietigd worden. Het begint met een Wind Crystal die in scherven valt, met als gevolg dat de wind in de wereld langzaamaan stil komt te liggen. Een koning genaamd Tycoon gaat op onderzoek uit, maar zijn dochter Prinses Lenna vertrouwt het niet en gaat hem achterna. Al snel stuit de prinses dan op een ... jongen op een gele chocobo. Helaas voor haar dus geen prins op het witte paard. Lenna gaat samen met deze jongen genaamd Bartz, een demente man genaamd Galuf en een rozeharige piraat genaamd Faris op avontuur om haar vader te vinden en de overige kristallen te behoeden van destructie.



Het spel is dus een remake van het SNES-origineel inclusief enkele wijzigingen. Deze wijzigingen bestaan uit een nieuwe translatie, vier nieuwe \'jobs\', quick-save optie, bestiary en een tracklist met alle nummers die in het spel verwerkt zijn. Vooral de quick-save optie en de tracklist zijn leuke toevoegingen. De quick-save optie is vooral handig omdat je met een handheld toch snel geneigd bent om kort te gamen. Als er dan geen quick-save optie in het spel verwerkt zit, dan heb je met een RPG toch vaak het gevolg dat je dan door moet spelen totdat je uiteindelijk bij een savepunt bent. De tracklist met alle nummers uit het spel is ook een leuke toevoeging voor de verzamelaars onder de FF-fans omdat je zo de vaak te hoge prijs van de soundtrack op cd kunt ontlopen.