B-Boy

koei

Hip Hop is in! Er zijn al een aantal games gemaakt die gebaseerd zijn op deze levensstijl en daar komt nu B-Boy bij. B-Boy richt zich vooral op het breakdancen dat bij deze levensstijl hoort en dat gaat natuurlijk het beste op dezelfde soort muziek.

De basis van B-Boy is de livin\' da life-modus waarbij je jouw eigen B-Boy of B-Girl ontwerpt. De eerste keuze die je moet maken is welk geslacht jouw personage zal hebben. Al direct duikt hier het grootste minpunt van deze game op: de laadtijden. Het wisselen tussen een boy en girl duurt enkele seconden en hetzelfde geldt voor het wisselen tussen de personages. De wat minder duidelijke opties zoals de kleur van de ogen en de lengte van jouw personages zijn gelukkig een stuk sneller aan te passen, maar nog steeds is de laadtijd hier langer vergeleken met andere games.

Na het ontwerpen van je eigen B-Boy kom je terecht in je basishonk. Hier kun je je verkleden in stoere outfits, je moves oefenen en bekijken en achter de PC kruipen. Op de PC kun je je e-mail lezen, het rooster bekijken en jouw plaats in de wall of fame (ranking) bekijken. Tot slot kun je al je vrijgespeelde muziek bekijken en eventueel bepaalde liedjes uitzetten. Het belangrijkste van al deze functies is je e-mail. In je mailbox verschijnen allerlei mailtjes waarin je filmpjes kunt bekijken, uitgedaagd kunt worden voor een wedstrijd of gewoon tips krijgt. Via de e-mail word je uitgenodigd voor een tutorial die je stapsgewijs alle basismoves leert.


 


Hoewel de basismoves er erg ingewikkeld uitzien zijn ze erg simpel uit te voeren. Elke knop heeft zijn eigen basismove en een combo van bijvoorbeeld een windmill en een freeze, waabij je met je benen door de lucht zwiept en daarna stil blijft hangen, is een kwestie van op het juiste moment rondje en daarna vierkantje indrukken. Ondanks dat het uitvoeren van een move erg simpel is, speelt timing een grote rol bij het wel of niet goed uitvoeren van een move. Hoe mooi een bepaalde combo van moves ook is, als het niet in de maat van de muziek is dan ziet het er eigenlijk maar vreemd uit. Om hier een beetje bij te helpen word je begeleid door een ronddraaiende cirkel om je heen. De kleurtjes op deze cirkel geven aan wanneer het de juiste timing is voor een bepaald soort move. Enkel door op het goede moment een passende move te kiezen kun je mooie combo\'s maken.

Gewoon een beetje in het wilde weg ronddansen is ook niet leuk natuurlijk, daarom ga je de strijd aan met andere B-Boys en Girls. In een vastgestelde tijd, die kan variëren, doen jij en je tegenstander om de beurt hun moves waarbij het gaat om het maken van een combinatie van mooie moves. Dit houdt dus in dat je zo\'n dertig seconden zelf bezig bent en daarna dezelfde tijd naar een ander mag kijken. Hoewel dit in het begin nog wel interessant is gaat het redelijk snel vervelen om steeds maar weer naar een ander te kijken. Daarnaast duurt het laden van een battle af en toe enkele tientallen seconden, waardoor je langer aan het wachten bent dan dat je daadwerkelijk aan het dansen bent. Ben je eenmaal aan een gevecht begonnen dan heb je geen last meer van laadtijden. In een battle draait het erom om zoveel mogelijk medailles te verdienen. Er zijn in totaal vijf verschillende medailles te verdienen en elke medaille kan maar door één van de dansers gewonnen worden en stelt specifieke eisen aan je moves. Zo kan een goed gevoel voor ritme je een speciale medaille opleveren. Als je wedstrijden wint dan krijg je toegang tot nieuwe gevechten en kun je nieuwe moves en kleding vrijspelen. Je kunt helaas slechts één livin\' da life-spel opslaan, bij een nieuw character wordt het oude personage overschreven. Met meerdere mensen één memorycard gebruiken zit er dus niet in.


 


Belangrijk aan een Hip Hop game is natuurlijk de muziek die het spel bevat. Natuurlijk is er de muziek waar op gedanst wordt, en dit is ook de muziek die je vrijwel overal hoort. In het begin van het spel is de tracklist nog erg beperkt, maar deze wordt gelukkig vrij snel uitgebreid. De muziek is van prima kwaliteit en heeft een goede beat waar je je moves op kunt laten zien.

Grafisch is B-Boy weer een topper! De laadtijden zijn erg lang, maar wat ze dan uiteindelijk laten zien is erg de moeite waard. Gedetailleerde achtergronden en vloeiende moves worden zonder haperingen op het scherm getoverd. De danslocaties variëren van buiten op straat tot op een groot podium met vele toeschouwers.