Lumines Live!

Roy
Lumines was voor mij de enige game die ik echt leuk vond toen ik een PSP had. Het is echter een beetje onzinnig om een console of handheld te houden voor één enkele game en mijn PSP ging dus de verkoop in om gedeeltelijk de Xbox 360 te financieren. Gelukkig is Lumines er nu ook voor de Xbox 360, en wel via Xbox Live Arcade.

Lumines Live! is een game die precies hetzelfde speelt als zijn PSP broertje, er vallen blokken van twee bij twee naar beneden en het is de bedoeling dat je met die blokken nieuwe blokken van twee bij twee van dezelfde kleur maakt. Bekijk de filmpjes onderaan de review om een beter idee te krijgen van hoe Lumines werkt. Lumines Live is te downloaden in een basispakket dat 1200 Microsoft punten kost en hiermee kun je een aantal verschillende spelmodi spelen:

Challenge (Base): Dit is een mode waarin je speelt totdat je af bent, dat wil zeggen, totdat de blokken de bovenkant van het scherm bereikt hebben. Om de zoveel tijd verandert het level en hiermee ook de achtergrond, muziek en snelheid.
Time Attack: Hierin krijg je een vaste periode waarin je moet proberen om zoveel mogelijk blokken te maken. De time attack mode is er voor 60, 180, 300 en 600 seconden.
Multiplayer: Speel via Xbox Live of samen op één 360 tegen elkaar en probeer het speelveld van je tegenstander steeds kleiner te maken door zoveel mogelijk blokken weg te spelen.

In het menu van Lumines zitten echter nog meer modi verborgen die je enkel kan spelen als je uitbreidingen download. Op dit moment is dat enkel nog het Advance pack (600 punten) welke extra skins/levels toevoegt aan de Challenge mode. In de toekomst komen er nog meer uitbreidingen en zal ook de Puzzelmode te downloaden zijn. Prijs en datum voor toekomstige uitbreidingen zijn nog niet bekend, hou daarvoor FOK!games in de gaten.

Nu we de zakelijke info hebben gehad kunnen we verder gaan met het belangrijkste in de review, is de game de moeite waard? Deze vraag ga ik beantwoorden met een kort antwoord: JA! Lumines is simpelweg één van de beste puzzelgames in het ‘vallende blokjes\' genre. De game is een genot om naar te kijken, er zijn bewegende achtergronden, strakke, duidelijke blokken en de grafische effecten zijn erg cool om te zien. Het belangrijkste is echter de manier waarop muziek is geïntegreerd in de game. Niet alleen is de snelheid van een level aangepast aan het bijbehorende thema en de song die je hoort, ook het draaien van de blokken en het wegspelen ervan geeft een speciaal geluidje. Daarnaast geldt dat hoe beter je bent, hoe beter het ‘eindproduct’ klinkt omdat je eigenlijk gewoon bezig bent om muziek te maken.

Van alle modi (Challenge, time attack en multiplayer) vind ik Challenge het leukst aangezien je hier rustig kan spelen zonder dat er echt druk op je staat. Het wordt lastig als je scherm volloopt, maar er is geen tijdslimiet zoals met de Time Attack. Ook heb je bij de Challenge mode niet dat je moet opletten voor je tegenstander die probeert jou af te laten gaan. Ik heb een aantal multiplayer spelletjes gedaan, en elke keer werd ik dik ingemaakt omdat mijn tegenstander (Lumines-koning MMaRsu) veel sneller zijn blokken wegspeelt dan ik. Voordat ik het goed en wel doorhad was mijn speelveld gehalveerd en kon ik weinig meer doen met mijn vallende blokken.

Conclusie

Al met al is Lumines een geweldige toevoeging aan Xbox Live Arcade en het heeft ook meteen Geometry Wars overgenomen als favoriete XBLA titel. De game is fantastisch uitgewerkt en kent eigenlijk maar één klein minpuntje: de D-Pad van de Xbox 360 controller is een beetje kut. Het is af en toe wat lastig om precies de richting aan te geven omdat de D-Pad uit één geheel bestaat. Gelukkig geldt hier wel dat het went na een half uur en je vanaf dan helemaal los kan gaan in Lumines.

De prijs is misschien wat aan de hoge kant, zeker omdat je verschillende downloads moet kopen wil je Lumines Live volledig in je bezit krijgen, maar geloof me als ik zeg dat het meer dan de moeite waard is. Lumines Live krijgt van mij een dikke 9!

Hieronder zie je de game in actie...

Challenge Mode Nog meer Challenge Mode Time Attack door Roy En Time Attack zoals het moet

Deze filmpjes zijn opgenomen met een JXD660 MP4 speler, beschikbaar gesteld door RHISC.