Scramble

Arjen (Mr_Belvedere)

Side scrolling was een trucje in de jaren tachtig om een game te maken. Het veld gaat van rechts naar links terwijl je allerlei doelen moet ontwijken of neerschieten. Konami had hiermee een geinig concept om relatief goedkoop leuke games te kunnen maken. Vijfentwintig jaar geleden was er nog niet zoveel CPU-kracht in spelcomputers. Tegenwoordig zit er in je wasmachine al een snellere processor.

Scramble is een Xbox Live Arcade titel die deze arcade side scroller uit 1981 beschikbaar maakt voor het heden. Digital Eclipse poetste de graphics wat op en zette er nog een leuk Xbox Live Arcade menu in. Voor 400 punten is het spel van jou, maar is het dat waard?

In Scramble is het de bedoeling de vijandelijke basis te vernietigen in een zestal levels. Je hebt de beschikking over een raketje dat van links naar rechts vliegt en met de linkerjoystick of de D-pad te besturen is in alle windrichtingen.
Met de A schiet je vooruit en met de B gooi je een bom. Die bom daalt dan hopelijk rechtstreeks neer op de vijandelijke dreigingen op de grond. Ondertussen loopt de brandstofvoorraad van je raket leeg, maar gelukkig kun je die weer bijvullen als je een brandstofsilo op de grond vernietigt met een bommetje.

Deze dreigingen komen in de vorm van raketten die zichzelf lanceren in de hoop je te raken. De zes levels komen achter elkaar aan bod en presenteren zichzelf door gewoon de achtergrond en heuvels in een ander kleurtje te tonen. Verder kun je via Xbox Live of gewoon met een tweede controller een co-op game doen. Je kunt elkaar helpen of achter elkaar de levels spelen.

In vergelijking met 1981 is het spel qua graphics dan wel een beetje verbeterd, maar het geluid is origineel gebleven. En dat betekent dat afgezien van een paar piepjes en wat explosies er niets te horen is.

Conclusie

Scramble is voor de (vroegere) fan van side scroller shooting of voor gamers die eventjes gewoon wat hersenloos te knallen willen hebben op hun 1 Teraflop producerende Xbox 360. Wie Microsoft points te veel heeft zal misschien geneigd zijn het spel ook nog te kopen, maar over het algemeen is het dat niet echt waard. Een kleine voldoende.