LMA Manager 2007

J (SocialDisorder)
...staan zoals bekend nog altijd aan wal. Iedere week kun je een willekeurige voetbalwedstrijd bezoeken, en je kunt de beste coaches ter wereld ontmoeten. Dat zijn niet die twee mannen in de dug-out die de leiding over het spelersmateriaal hebben, maar de voetbalsupporters die om jou heen zitten.

Voor hen zijn voetbalmanagers gemaakt. In die reeks van voetbalmanagers loopt de LMA Manager-serie al enkele jaren mee. In de 2007-editie krijg je een bestaande club onder je hoede of mag je een compleet nieuwe club uit de grond stampen.
LMA Manager bevat een database van duizenden spelers om je club mee te bevolken. Die spelers heb je niet voor het uitkiezen. Gebaseerd op hun rol bij hun club, hoe de club tegen hen aan kijkt, hoe zij over de club denken, hoe zij over jouw club denken, en hoeveel geld jij biedt telt allemaal mee in een beslissing om wel of niet voor jouw cluppie te komen spelen.

Jij hebt volledige controle over het welvaren van de club. Dit doe je door middel van een redelijk uitgebreide agenda. Hierin kun je alles terugvinden, van de sponsors van de club tot aan de bouw van het stadion. En daarin gaat het mis. Er is simpelweg te veel informatie om in je op te nemen. Je kunt delen ook door een AI assistent over laten nemen, maar dan nog moet jij enorm veel informatie opzuigen en verwerken om tot een degelijke beslissing inzake de aanschaf van een speler of een nieuw sponsorcontract te komen.

Daar wringt echt de voetbalschoen in deze game. Als je je club wilt managen zul je informatie nodig hebben. Je bent echter meer tijd kwijt met het verzamelen van die informatie, dan het daadwerkelijk verwerken van die informatie tot een goed en degelijk oordeel of die nieuwe tribune wel of niet nodig en winstgevend is. De benodigde informatie staat over allerlei schermen verdeeld, schermen waar je met behulp van de schouderknoppen door heen kunt bladeren.
Als je het voorbeeld van de tribune volgt, heb je het volgende nodig: hoeveel supporters zijn er bij elke wedstrijd, hoeveel geld is er in kas, wat zijn de prestaties van het A-elftal en hoeveel thuiswedstrijden zullen er gespeeld worden?
Deze vier vragen worden door vier verschillende statistiekenpagina\'s beantwoord. En hoewel het mogelijk is om alles te onthouden, vond ik het beter om alles op te schrijven op papier en vanuit één overzicht de beslissing te nemen om een tribune te vervangen.