FIFA 07

J (SocialDisorder)
Laten we meteen met de vraag die iedereen bezig houdt beginnen. Is FIFA 07 beter dan Pro Evolution Soccer? Het antwoord daarop is even eenvoudig als complex. FIFA 07 is namelijk niet beter dan Pro Evolution Soccer. Dat was het eenvoudige antwoord.
Het complexere antwoord is dat FIFA 07 een compleet ander soort game is.

Hoewel beide voetbalgames zijn, je het heldendom dat voetballers wordt toebedeeld laten voelen en je tot de laatste seconden op het puntje van je bank danwel stoel kunnen laten zitten, \"voelt\" FIFA als een andere game.
EA Sports lijkt de nastreving van een voetbal-sim aan Konami te laten en te doen waar voetbal ooit mee begonnen is: plezier maken. De controls zijn voor zowel de casual- als de hardcore gamer leuk, en makkelijk onder knie te krijgen. Het \"easy to pick up, hard to master\"-principe viert in deze footy hoogtij.
Dat brengt me bij de trick-stick, waarmee de developers een enorm goede zet hebben gedaan. Elke beweging die je met de trick-stick kunt maken, is ook verscholen achter een logisch commando. Een schijnbeweging links-rechts doe je de trick-stick naar snel naar boven en beneden te bewegen (als je speler van links naar rechts loopt).

Het goed doordachte trick-sticksysteem wordt helaas deels overschaduwd door het mindere passingsysteem. Het is te vaak niet duidelijk welke speler aangespeeld zal worden als je de pass-knop indrukt. Dit wordt vooral in de spits vervelend, waar het vaak erg druk is, en je die ene speler die de ruimte in loopt wilt aanspelen. Meestal speel je dan een speler aan die in de dekking staat, en je dus balverlies lijdt.
Ook het schieten, hoewel een stuk fijner dan het passen, kan nog wat werk gebruiken. Het linkerpookje dat gebruikt wordt om te richten is té gevoelig. Het pookje iets te te ver naar links of rechts uit het midden duwen zorgt al voor een afzwaaier.

De spelers reageren stuk voor stuk wel direct op je commando\'s. Hierdoor zijn razensnelle combinaties door het hart van de verdediging niet alleen mogelijk, maar ook nog eens zonder al te veel oefening te klaren.
De kopduels die je aan kunt gaan zijn een soort mini-games op zich. Met je linkerpookje probeer je de beste positie in te nemen, en door op het juiste moment op één van de face-buttons te drukken kop je. De kopvaardigheid van je speler telt ook mee in deze. Jaap Stam heeft vrij weinig moeite met kopduels winnen, maar Sneijder daarentegen kan het tegen vrijwel iedere tegenstander vergeten.

Overigens merk je bij het spelen vrij weinig van de rechts- danwel linksbenigheid van een speler. De rechtsbenige Babel schopt net zo makkelijk met rechts de bal in de kruising, als dat hij een voorzet met links op het voorhoofd van Klaas Jan Huntelaar neerlegt. Mauro Rosales, toch echt een rechtsbenige speler, leek zelfs lage voorzetten bij voorkeur met links in te schieten.

De stadions waarin je je kunsten mag vertonen zijn schitterend vormgegeven. De ambiance van een Kuip, Arena of Philips Stadion is echt in de woonkamer te voelen. Het verschil in thuis- en uitwedstrijden wordt hoorbaar duidelijk gemaakt door de supporters. Het geluid van de thuissupporters klinkt niet alleen harder, maar ook voller dan dat van de uitsupporters. Iets wat overigens vooral te horen is als je een 1-0 achterstand weet om te buigen naar een 1-2 voorsprong. Het thuispubliek wordt dan akelig stil, terwijl de uitsupporters beter dan ooit te horen zijn.