Texas Hold 'em

Morthill

Toen een paar maanden geleden werd aangekondigd door Microsoft dat er een gratis Poker game voor Xbox Live zou komen was de community erg enthousiast. Later werd dit een beetje afgezwakt, uiteindelijk was Texas Hold \'em de eerste 48 uur gratis te downloaden, waarna de prijs omhoog ging naar 800 Microsoft Points.

Texas Hold \'em poker kent een singleplayer en een multiplayer. De singleplayer bestaat uit drie modes: Gewoon een potje pokeren, er zijn een aantal scenario\'s die je kunt spelen en je kunt meedoen aan verscheidene toernooien. Als je gewoon wilt pokeren kun je kiezen uit een aantal verschillende tafels, elke tafel heeft een small blind en een big blind. -Een small blind wordt ingezet door de persoon naast de dealer voordat de kaarten gedeeld worden, de big blind wordt weer ingezet door de persoon daarnaast en is twee keer de small blind.- Deze kun je zelf kiezen en bepalen voor hoeveel dollar je fiches moet inkopen aan de tafel.

De toernooien zijn opgedeeld in vier niveau\'s, waarbij je op het laagste niveau gratis mee kunt spelen en op het hoogste toch flink wat dollars op je rekening moet hebben staan. De toernooien werken in principe redelijk hetzelfde als gewoon pokeren met een aantal kleine verschillen. Als een speler nu verliest als hij all-in gaat -all zijn fiches inzet op één hand- dan kan hij zich niet opnieuw inkopen. Ook verliezen alle spelers geld, behalve de top-3. Deze verdelen de prijzenpot. Het laatste wat anders is, is dat om de zoveel rondjes de blinds omhoog gaan.

Dan heb je nog de scenario\'s. Dit zijn verschillende situaties waarin je begint met spelen en de bedoeling is dat je uiteindelijk gewoon wint. De situaties verschillen tussen een finale met acht man waarin je de meeste fishes hebt tot een situatie waarin je nog maar één tegenstander hebt met evenveel fiches.

Op zich zijn dit allemaal leuke mogelijkheden en je zult je er ook zeker een tijdje mee vermaken, helaas is de AI redelijk voorspelbaar; zo weet je 99% zeker dat als een tegenstanders all-in gaat hij echt een goede hand heeft en als een tegenstander checkt -De tegenstander bevindt zich in een positie waarin hij geen fiches nog hoeft in te zetten en kiest er dan voor om niks in te zetten- heeft hij zelden fatsoenlijke kaarten. Kortom, de AI bluft vrijwel nooit, iets wat erg jammer is, want bluffen is toch een belangrijke speelmogelijkheid binnen pokeren. Daarbij is pokeren in je eentje gewoon niet echt leuk.

Dus moeten we kijken naar de multiplayer mode van de game. Deze doet eigenlijk wat je ervan mag verwachten, zo kun je kiezen voor een standard game of een toernooi. Deze modes werken gewoon hetzelfde als in singleplayer, behalve dat je nu gezellig kunt ouwehoeren met je vrienden, vage kennissen of volslagen onbekenden. Hoewel dit misschien weinig verschilt is het toch leuker. Het voelt namelijk beter als je wint van tegenstanders van vlees en bloed. Dit houdt het zeker wel enigszins spannend ondanks dat het niet om geld gaat.

Al met al ben ik redelijk te spreken over Texas Hold \'em, de matige AI en na verloop van tijd saaie singleplayer worden redelijk goed gecompenseerd door de multiplayer mogelijkheden. Of dit de beste kaart-game is op Live durf ik niet te zeggen. UNO is enorm succesvol en heeft mensen, waaronder mijzelf, vele uren achter de Xbox 360 gehouden door zijn simpele, doch erg verslavende gameplay. Poker is in principe een spel dat je om geld speelt en nu het nergens om gaat, bederft dat toch een beetje het plezier. Het is dan ook geen game geworden die voor iedereen is, je moet echt het pokerspel kunnen waarderen wil je iets aan deze game hebben. Wil je wat goedkoper testen of poker leuk is dan kun je natuurlijk ook gewoon een paar vrienden bijeen roepen en een toernooitje spelen met een kleine inleg.