Rise & Fall: Civilizations at War

Morthill
Een paar maanden geleden had ik al mijn eerste ervaring met de game Rise & Fall: Civilizations at War. Na een korte speelsessie kreeg ik het gevoel dat deze game toch wel tot de top RTS games van 2006. De toevoeging van de Hero Mode aan het genre gaf nieuwe mogelijkheden om de gameplay naar een nieuw level te tillen. Dat in combinatie met de klassieke oorlogen van Cleopatra en Alexander de Grote had zeer veel potentie. Helaas gebruik ik niet voor niets termen als mogelijkheden en potentie.

Zoals gezegd draait Rise & Fall om de veroveringstocht van Alexander de Grote en de Egyptische verdediging van Cleopatra tegen de Romeinse invasie door Julius Ceasar. Voor beide oorlogen is een aparte campaign aangemaakt waarin je door de geschiedenis zult spelen. Deze campaigns werken als in elke RTS. Er wordt een verhaaltje verteld door een filmpje waarna je het gevecht moet aangaan met je tegenstander. Soms bestaan levels uit simpel een basis bouwen waarmee je een leger opbouwt en andere keren begin je met alléén een legertje waarmee je het moet doen.

Een toevoeging in deze missies is de Hero Mode. In elke missie heb je de controle over een held zoals Alexander de Grote of Cleopatra. Verspreid door de levels staan vazen. Als je held deze kapot slaat krijgt hij of zij stamina. Hiermee kun je Hero mode in gaan. Dit wil zeggen dat je in 3rd person view je held bestuurt en zelf kan huishouden op het slachtveld. Om te zorgen dat je niet gelijk dood gaat is je hero uiteraard flink sterker dan de vijanden. Zo kun je rustig jezelf melden in het gevecht zonder direct gevaar te lopen om je held te verliezen.

Tijdens de missies vergaar je ook glory. Dit verkrijg je door het doden van vijandelijke soldaten en het verkennen van nieuw gebied. Glory kun je besteden aan verschillende dingen. Zo kun je er je units mee upgraden, maar je kunt ook je held of één van je adviseurs laten levelen. Het verbeteren van je adviseurs zorgt dat je meer hout binnen krijgt of dat je nog sneller glory binnen krijgt. Er zijn 5 rijen van adviseur om te upgraden met ieder een aantal mogelijke verbeteringen.